Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 15 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit is de beste BBQ-tip tijdens hete dagen zoals nu

Het is weer een zeer warme dag, en we vermoeden dat er nog veel volgen. Met andere woorden; perfect weer voor de barbecue. De beste BBQ-tip tijdens een hittegolf is simpel: geen vlees. Los daarvan delen we nog een aantal tips en alternatieven, waarbij we ook aan de carnivoren denken.

Met dit weer vinden wij het toegestaan om even een uurtje werktijd te smokkelen om gezellig met vrienden en familie te genieten van een barbecue. En de BBQ ‘s avonds aan slingeren is helemaal een goed idee. We hebben dan ook wat tips om het moment nog beter te maken.

Barbecue in de hitte

Dit is een ideale dag (en seizoen) om lekker in de tuin te hangen, muziek te draaien en een koud biertje of een cocktail te drinken. Dan mag de barbecue niet ontbreken. We beginnen even met de meest praktische BBQ-tip tijdens een hittegolf. Geef het gewoon een keer een kans.

Dé BBQ-tip tijdens hitte: vlees noch vis

De barbecue wordt vaak nog geassocieerd met vlees of vis. Toch eten we steeds vaker ook groenten van de grill. Uit onderzoek bleek dat 70 procent van ons groente van de barbecue een prima alternatief of toevoeging vinden. Groenten als champignons (of portobello’s), paprika en zeker ook bloemkool zijn ontzettend lekker om te grillen.

Los van lekker is het gezonder. De Nederlandse barbecue is veelal gevuld met worstjes, hamburgers en speklappen. In veel gevallen zijn deze vleessoorten niet de gezondste en rijk aan calorieën.

Maar het belangrijkste tijdens een hittegolf is natuurlijk dat vlees en vis bij deze temperaturen snel bederven. Bovendien is vlees zwaar verteerbaar, waardoor je lichaam ‘s nachts minder snel afkoelt. En, ook niet onbelangrijk: minder vlees betekent minder wespen.

Vleesalternatieven

De tijd dat vegetarische vleesalternatieven naar karton smaken is gelukkig voorbij. Sterker nog, veel ‘carnivoren’ hebben tegenwoordig niet eens door dat het geen vlees is. Dat geldt zeker voor producten die je grilt. Het smaakt dan nog meer legit.

Probeer dus zeker dingen als The Impossible Burger, Beyond Meat Burger, vegetarische kipnuggets en worstjes. Vind de juiste varianten en de kans is groot dat je bezoek niet doorheeft dat het geen vlees is. Zelfs deze kenner had even moeite met ontdekken welke burger ‘echt’ is.

Toch vlees?

Als je dan toch vlees, vis of kip wil eten, raden we normaal gesproken aan deze al vroegtijdig uit de koelkast te halen. Als het product zo rond de 18 graden (kamertemperatuur) klaar ligt, is de kans dat het té aangebakken is, maar nog steeds rauw aan de binnenkant, veel kleiner. Het is wellicht even wennen, want je vlees, kip of vis is véél sneller gaar. Moet je dus goed in de gaten houden op je barbecue. Mocht je dit al gewend zijn: tijdens een hittegolf is het vleesproduct dus veel sneller op kamertemperatuur.

Ook is het niet verstandig om de gerechten té snel buiten te leggen. Het ziet er leuk uit voor de gasten, maar zeker met kip en vis is de kans op bederf vele malen groter. Al helemaal tijdens een hittegolf. Dus niet in de koelkast en niet buiten. Tenzij je het grappig vindt dat je gasten ineens spontaan sprintjes trekken naar het toilet.

Investeer in een goede barbecue

Natuurlijk kun je prima barbecueën op een aluminium bakje in het park (we raden omgekiepte winkelwagens af, beste studenten). Of je scoort er één bij een Aldi of bouwhandel. Maar het loont om te investeren in een goede grill. Dankzij bijvoorbeeld een Green Egg heb je meer controle over het bereiden van de maaltijden. Ze zijn niet goedkoop, maar er zijn talloze betaalbare, vergelijkbare varianten.

barbecue, betaalbare alternatieven, green egg, bbq
The Bastard is sowieso een goede naam voor deze BBQ. (Afbeelding: The Bastard)

Mocht je het écht serieus willen aanpakken, dan is er de smoker grill. Los van het feit dat je er ‘gewoon’ op barbecuet, is er een apart compartiment waar je vochtig hout in stopt, en de houtkeuze beïnvloedt de smaak.

barbecue
Hardcore barbecue. (Afbeelding: BBQTime.nl)

Het is een ideale grill als je bijvoorbeeld gerookte vis of ribs wilt maken. Enig nadeel: soms kan dat roken een dag innemen.

Geen vlammen op je barbecue

Deze laatste tip is een twijfelaar. In principe wil je geen vlammende grill. Sommige mensen denken namelijk dat het barbecueën daarmee sneller gaat, maar de kans is groter dat je verkoolde kip of maïs eet dat nog niet gaar is.

Er is echter een uitzondering die meesterbarbecuers inzetten: seared. Dat betekent zoiets dat je bijvoorbeeld een steak of worst op de kant van de barbecue legt zonder vlammen. Laat het vlees vervolgens bakken dan wel garen en leg het heel kort wél op de vlammen. Daarmee krijg je bijvoorbeeld een rare steak, met een charred buitenkant. De kans bestaat dat het niet lukt, maar deze techniek is het experimenteren waard.

barbecue steak
Een charred steak of burger van de barbecue is zó lekker. (Afbeelding: James Sutton/Unsplash)

Oh en een snelle BBQ-tip binnen deze tips: haal een citroen in huis om af en toe het rooster van de barbecue schoon te maken. Dan smaakt je groente niet naar vis en vlees, of vice versa. Geniet van deze extreem warme dag vandaag, maar geniet vooral van het eten en gezelschap tijdens je barbecue.

Geen alcohol tijdens een hittegolf

Wil je tijdens een hittegolf niet aan de alcohol? Check deze alcoholvrije cocktails, waar je normaliter Dry January mee doorkomt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.