Pim Jansen
Pim Jansen Rijk en Beroemd 16 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De 7 rijkste mensen op aarde en hun eerste baantje

We zijn allemaal ergens begonnen. Ook de meest rijke mensen ter wereld, een lijst die sinds kort weer wordt aangevoerd door Elon Musk. Waar sommige miljardairs hun roeping meteen gevonden leken te hebben bij hun eerste baantje, zijn er ook miljardairs die hun carrière begonnen zoals jij en ik; met een krantenwijk bijvoorbeeld.

We bespreken hieronder de zeven rijkste mensen ter wereld (aldus de Bloomberg Billionaires Index) en hun allereerste baantje.

Eerste baantjes van rijkste mensen ter wereld

Van hamburgerflipper bij McDonald’s tot programmeur: de eerste baantjes van deze miljardairs lopen behoorlijk uiteen. Een gemene deler van miljardairs: ze maakten veelal niet hun opleiding af.

1. Elon Musk

Tesla CEO Elon Musk
Elon Musk (Afbeelding: AFP/Angela Weiss)

12 jaar oud was Elon Musk pas, toen hij zijn eerste geld verdiende. Dat deed hij door een eigen videogame te programmeren en deze voor 500 dollar te verkopen. Niet gek voor zo’n kleine knul. Voordat hij miljardair werd, heeft hij overigens heel wat verrassende bijbaantjes gehad. Zo werkte hij ook even als schoonmaker in de stookruimte van houtzagerij. Voor 18 dollar per uur hees hij zichzelf in een hazmat-pak om door kleine hete ruimtes te kruipen en restafval te verwijderen.

2. Bernard Arnault

elon musk, bernard arnault, miljardair, gezakt, top 3, rijkenlijst
Bernard Arnault (Afbeelding: AFP)

Bernard Arnault, al jarenlang onderdeel van de top 10 rijkste mensen op aarde, is topman en grootaandeelhouder bij Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) en verdiende daarnaast flink door miljarden te investeren in coronavaccins Pfizer en Moderna. De Fransman begon zijn carrière bij zijn vader, die op dat moment een bouwbedrijf runde. Arnault kreeg op een gegeven moment de touwtjes in handen en focuste zich meer op onroerend goed. Hij kwam in de luxesector terecht toen hij 15 miljoen van zijn eigen geld gebruikte om Boussac Saint-Frères te kopen, het failliete textielbedrijf dat eigenaar was van Christian Dior. Over een romantisch bijbaantje uit zijn jeugd is niets bekend, maar vermoedt wordt dat hij pas voor het eerst aan het werk werd gezet door zijn vader.

3. Jeff Bezos

jeff bezos, jacht, oceano, rotterdam, brug, twitter, hef
Jeff Bezos (Afbeelding: AFP)

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, heeft net zo’n herkenbaar eerste baantje als Warren Buffett (zie nummer 5 in deze lijst). De voormalige Amazon-CEO verdiende zijn eerste centen namelijk met het flippen van hamburgers en bakken van friet bij de McDonald’s. Hij was op dat moment 16 jaar oud.

4. Bill Gates

pessimistisch sparen, fincanciële tips, bill gates
Bill Gates (Afbeelding: Getty)

Het eerste baantje van Bill Gates? Dat was, hoe kan het ook anders, als programmeur. In zijn laatste jaar van de middelbare school, op 16-jarige leeftijd, ging hij aan de slag bij TRW Automotive, een leverancier van autosystemen, -modules en -componenten.

5. Larry Ellison

Larry Ellison
Larry Ellison (Afbeelding: EPA)

Nieuw in de top 5 rijkste mensen op aarde is Larry Ellison, medeoprichter van softwaregigant Oracle. Zijn eerste baantje kreeg de drop-out nadat hij de universiteit verliet. Hij mocht bij Ampex eerst het databasebeheer doen en later ook de programmering. Hier ontmoette hij Bob Miner en Ed Oates, die later zijn zakenpartners werden.

6. Steve Ballmer

steve ballmer, rijkste mensen, vermogen, 100 miljard dollar of meer
Steve Ballmer (Afbeelding: AFP)

Ook Steve Ballmer, die van 2000 tot 2014 CEO was van Microsoft, maakte zijn universitaire opleiding niet af. Hij verliet op nog jongere leeftijd zelfs ook al het Reed College in Portland, Oregon. Begin 1974 nam hij een baan bij Atari Corporation als ontwerper van videogames, waar hij genoeg geld spaarde voor een pelgrimstocht naar India om het boeddhisme te ervaren. Maar het hoofdstuk ‘wars van materialisme’ heeft overgeslagen. Nu behoort hij tot de zes rijkste mensen op aarde.

7. Warren Buffett

warren-buffett, quotes
Warren Buffet (Afbeelding: AFP/Johannes Eisele)

Warren Buffett is één van de bekendste en succesvolste investeerders en behoort al decennia tot de rijkste mensen op aarde. Maar ook is hij ergens begonnen met het opbouwen van zijn vermogen en wel met een heel herkenbaar eerste baantje. Als 13-jarige jongen begon Buffett met kranten bezorgen. Een paar jaar later begon hij zijn eerste bedrijf, in flipperkasten.

Zoveel moet jij werken om het vermogen van Elon Musk te vergaren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.