Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

5 verrassende bijbaantjes van Elon Musk voordat hij miljardair werd

Je moet bijna onder een steen geleefd hebben als je de naam Elon Musk niet kent. Als CEO van Tesla en SpaceX werd hij namelijk de rijkste persoon op aarde. Maar hoe is hij daar eigenlijk gekomen? Hoe zag zijn leven eruit voordat hij miljonair werd? Welke bijbaantjes had de multimiljardair vroeger?

Je weet misschien dat Elon Musk miljoenen verdiende door de verkoop van PayPal aan eBay. Wellicht weet je zelfs dat hij miljonair werd toen hij stopte met zijn studie, internet start-up Zip2 begon en dat later verkocht. Maar voor dit artikel gaan we nog verder terug in zijn verleden.

Bijbaantjes van Elon Musk

Welke bijbaantjes had hij vroeger? Elon Musk zou Elon Musk niet zijn als die wat interessanter waren dan een baantje als vakkenvuller in de plaatselijke supermarkt.

1. Zijn eigen videogame

Toen jij nog voetbalde op het schoolplein, creëerde de huidige Tesla-CEO al zijn eigen videogame. Op twaalfjarige leeftijd, in 1984, programmeerde hij het spel Blastar, waarbij je een buitenaards schip vol met massavernietigingswapens moest vernietigen.

Goed, Elon Musk kreeg voor Blastar nog geen miljoenen. Hij verkocht de game voor 500 dollar om precies te zijn. Toch zegt Elon Musk dat zijn liefde voor video games hem waarschijnlijk op dit carrièrepad heeft gebracht. Het carrièrepad dat hem de rijkste persoon ter wereld maakte.

2. Schoonmaker in een stookruimte

Elon Musk verhuisde in 1988 van Zuid-Afrika naar Canada. Om geld te verdienen, werkte hij onder andere op de boerderij van zijn neef en zaagde hij boomstammen met een kettingzaag. Op een gegeven moment informeerde hij naar de baan met het beste loon bij een werkloosheidsbureau; dat bleek schoonmaker te zijn in de stookruimte van een houtzagerij. Voor 18 dollar per uur hees hij zichzelf in een hamzat-pak en kroop hij door kleine hete ruimtes om restafval te verwijderen.

3. Stage bij de Bank of Nova Scotia

Elon Musk deed een zomerstage bij de Bank of Nova Scotia voor 14 dollar per uur. Dat is op zich niet heel bijzonder, maar de manier waarop hij die stage wist binnen te slepen wél. Geen eindeloze sollicitatiebrieven en cv’s, maar telefoontjes naar zakenmannen en -vrouwen die hij interessant vond.

Samen met zijn broer Kimbal belde hij interessante mensen op met de vraag of ze wellicht wilden lunchen samen. Een topmedewerker bij de Bank of Nova Scotia, Peter Nicholson, was zo onder de indruk van het initiatief van de jongens dat hij de uitnodiging aannam.

4. Verkopen van computeronderdelen

Tijdens zijn studie verdiende Elon Musk op een aantal verschillende manieren geld. Allereerst zette hij zijn talent in om mede-studenten computeronderdelen of zelfs hele computers te verkopen. “Ik kon zo’n beetje elk probleem oplossen”, aldus de ondernemer in een interview.

5. Zijn huis veranderen in een nachtclub

Ja, dat lees je goed, dit is een van zijn meest opmerkelijke bijbaantjes. Het verkopen van computeronderdelen was niet de enige manier waarop hij zijn studie betaalde. In 1992 verhuisde hij met een vriend naar een groot, maar relatief goedkoop studentenhuis met 10 kamers.

In het weekend veranderden de twee het huis in een nachtclub. Denk overigens niet dat Elon Musk zelf ook mee feestte. De ondernemer in hem was toen al zichtbaar. Zelf bleef hij nuchter om het feestje te runnen. “Ik betaalde hierdoor mijn studie zelf en kon in één nacht de huur van een hele maand verdienen”, vertelde hij eens in een interview. Zelfs zijn moeder Maye werkte weleens aan de deur op de grote feesten.

Van platzak tot miljardair: hoe Elon Musk de allerrijkste werd

InsiderEsquire

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.