Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk absurd doel met Tesla: op naar de magische grens van 1%

Elon Musk zegt dat zijn bedrijf Tesla in 2030 zeker 20 miljoen voertuigen per jaar kan produceren. Met deze productiecijfers zou Tesla de grootste autofabrikant ter wereld worden.

De Amerikaanse ondernemer liet dit weten tijdens de opening van de Duitse Gigafactory. In deze fabriek wil het merk tot zo’n 500.000 auto’s per jaar bouwen.

Tesla wil ‘vertwintigvoudigen’

Voorlopig komt de fabrikant nog niet in de buurt van dit exorbitante aantal. In 2021 produceerde de EV-gigant 930.422 auto’s. De ambitie van Elon Musk is dus om in acht jaar tijd de productie te ‘vertwintigvoudigen’.

Tesla SEMI
De Semi. (Afbeelding: Tesla)

Niet alleen met auto’s wil het bedrijf deze groei doormaken, ook vrachtwagens (waaronder de Semi) moeten een groot onderdeel van het bedrijf worden en de wereld gaan veroveren. Mochten de ambities van Elon Musk werkelijkheid worden, dan is 1 procent van alle auto’s en vrachtwagens in 2030 een Tesla.

Groter dan Volkswagen en Toyota tezamen

De topman van Tesla liet aan Automotive News weten dat als het doel van 20 miljoen voertuigen niet gehaald wordt, het uiteindelijke aantal dichter bij de 10 miljoen zou kunnen liggen. Hoewel dit een groot verschil is, wordt het bedrijf dan alsnog een van de grootste autofabrikanten ter wereld.

Elon Musk tipt: ‘Investeer hierin bij hoge inflatie’

Zo bouwde Toyota (de grootste autofabrikant) in 2021 zo’n 10,08 miljoen auto’s en verkocht Volkswagen 8,28 miljoen voertuigen. Tesla wil dus groter worden dan die twee tezamen.

Plannen van Elon Musk komen niet als verrassing

Dat Elon Musk zijn bedrijf zo gigantisch wil maken, komt niet uit het niets. Eerder riep hij op Twitter: “De belangrijkste Tesla-onderwerpen zullen worden geschaald naar extreme grootte, wat nodig is om de mensheid te distantiëren van fossiele brandstoffen.”

De CEO komt naar verwachting binnenkort op te proppen met zijn derde ‘Masterplan’ waarin de toekomstvisie van Tesla beschreven staat. Naast de extreme opschaling, kan je ook nieuwe projecten als een robot verwachten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.