Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

3 leuke en betaalbare auto’s van vergeten automerken

Een autofabrikant zijn, is niet makkelijk. Veel merken gaan failliet of worden overgenomen. Manners Magazine selecteerde drie leuke en betaalbare auto’s van vergeten automerken.

Sommige verdwenen en vergeten automerken bestaan nog wel als bedrijf. Zo is Saab overgenomen door Chinese investeerders en kwam MG terug op de markt als EV-merk. Maar er zijn ook merken die we nooit meer terug hoeven te verwachten op de markt.

Betaalbare auto’s van vergeten automerken

Welke wagen heeft jouw voorkeur: de NSU Ro 80, Datsun 280Z of Autobianchi Bianchina?

1. NSU Ro 80 (15.950 euro)

Onder echte liefhebbers is het automerk NSU niet vergeten. Met name de Ro 80 werd een fenomeen dankzij zijn ‘dubbelschijfs’ wankelmotor. Een bijzondere krachtbron die voor veel problemen zorgde en de laatste productiemotor van de Duitse fabrikant betekende.

Zo’n wankelmotor is totaal anders dan een gebruikelijke cilindermotor. Er draait een soort grote driehoek in een ovale trommel. In de open ruimtes wordt een brandstofluchtmengsel verbrand, waardoor de rotor gaat draaien.

Vergeten automerken, occasion
(Afbeelding: Wheelsage)

De Ro 80 van het vergeten automerk haalde met deze krachtbron een topsnelheid van 181 kilometer per uur en sprintte van 0 naar 100 kilometer per uur in 13 seconden. In 1967 werd de bolide zelfs auto van het jaar.

2. Datsun 280Z (7.950 – 14.950 euro)

Tot maart 1986 verkocht Nissan niet alleen auto’s onder zijn eigen naam, maar ook onder de naam Datsun. De fabrikant is dus niet verdwenen, maar de naam Datsun zien we op hedendaagse auto’s niet meer terug.

Vergeten automerken, occasion
(Afbeelding: Wheelsage)

Geliefde auto’s uit de Datsun-familie zijn de Fairlady’s, zoals ze in thuisland Japan genoemd worden. In Europa en Amerika zijn de sportieve coupés van het vergeten automerk verkocht onder de serienaam ‘Z’, bijvoorbeeld de 280Z.

Onder de motorkap van dit model ligt een zes-in-lijn met een slagvolume van 2,8 liter. Dit motorblok is goed voor 173 pk, zorgt voor een nul-naar-honderdsprint van 8 seconden en laat de Japanner een topsnelheid van 205 kilometer per uur behalen.

3. Autobianchi Bianchina (6.950 – 19.950 euro)

Autobianchi bestond van 1955 tot 1996 en werd al in 1967 overgenomen door Fiat. Tot 1989 werd de Autobianchi Y10 – het laatste model gebaseerd op de Fiat Panda – enkel in Italië verkocht onder deze naam. Op de rest van de markten droeg hij de naam Lancia Y10.

Vergeten automerken, occasion
(Afbeelding: Wheelsage)

Van de eerste auto van het vergeten automerk is op de occasionmarkt het grootste aanbod. De Bianchina is gebaseerd op techniek van de Fiat 500. Achterin ligt een kleine 479 of 499 cc tweecilinder, goed voor 15 tot 21 pk.

5 zuinige tweedehands cabrio’s onder de 10.000 euro

De auto is in veel corrosievormen gebouwd. Zo is er onder andere een cabriolet, een stationwagon en zelfs een busje. Onze collega’s van Autovisie, met wie wij de redactievloer delen, gingen langs bij Ton Andela. Hij bezit zo’n bijzondere Italiaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.