Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 6 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

LEGO brengt Dungeons & Dragons-kasteel van fan als echte set uit

LEGO gaat de vijftigste verjaardag van Dungeons & Dragons vieren door het ontwerp van een fan als officiële set uit te brengen. Maak kennis met Dragon’s Keep: Journey’s End.

Het fantasy-rollenspel Dungeons & Dragons laat spelers al sinds de jaren zeventig hun eigen verhalen bedenken én beleven. Net zoals LEGO. Een samenwerking ligt dan ook voor de hand, en die gaan we krijgen ook.

Vijftig jaar Dungeons & Dragons

Na Star Wars, Marvel, Minions en talloze andere franchise krijgt ook Dungeons & Dragons in 2024 de LEGO-behandeling, om de vijftigste verjaardag van de franchise te vieren.

En dat dankzij een fan. Vorig jaar kondigde de Deense speelgoedfabrikant namelijk een wedstrijd aan. Consumenten konden op IDEAS, een online platform van LEGO, hun zelfbedachte Dungeons & Dragons-set indienen. Vervolgens zou de fabrikant één ontwerp selecteren dat ook echt als officiële set uitgebracht gaat worden.

LEGO presenteert Dragon’s Keep: Journey’s End

De wedstrijd vond in de laatste maanden van 2022 plaats, en nu is er al een winnaar bekend. Dragon’s Keep: Journey’s End, een imposant fantasiekasteel van een ontwerper die zichzelf online BoltBuilds noemt, gaat omgetoverd worden tot LEGO-set.

Het gaat om een kasteel aan het water, voorzien van een ‘heksentoren’, een taverne, wapenkamer, laboratorium en vele andere ruimtes en details. Geheel in Dungeons & Dragons-stijl zijn er verschillende routes en verwisselbare deuren en muren in de set verwerkt, zodat jij zelf kunt kiezen welke avonturen je spelers beleven.

Of je nou een fervent Dungeons & Dragons-speler bent of niet, maakt eigenlijk niet uit. Het resultaat is hoe dan ook een tof bouwwerk, dat overigens uit bijna drieduizend steentjes bestaat. En oh ja, er zit natuurlijk ook een dungeon in Dragon’s Keep: Journey’s End verwerkt, vol gevaren.

Dungeons & Dragons dragons keep LEGO IDEAS
🏰 (Afbeelding: LEGO IDEAS)
Dungeons & Dragons dragons keep LEGO IDEAS
🏰 (Afbeelding: LEGO IDEAS)

1 procent van de netto verkoop

De winnende set is geselecteerd door een jury die niet alleen uit het IDEAS-team bestaat, maar ook uit leden van het Wizards of the Coast-team. Dat is het bedrijf achter de langlopende fantasy-franchise.

De winnaar krijgt overigens niet alleen de enorme eer van het uitbrengen van een officiële set. De beste man of vrouw krijgt namelijk ook 1 procent van de netto omzet, evenals tien gratis exemplaren van de set. Een pakketje met Dungeons & Dragons-goodies is de kers op de taart.

Dungeons & Dragons dragons keep LEGO IDEAS
🏰 (Afbeelding: LEGO IDEAS)

Releasedatum en slag om de arm

Het jaartal uit het begin van dit artikel is helaas geen typefout. De fantasy-franchise bestaat pas in 2024 vijftig jaar, dus naar verwachting gaat Dragon’s Keep: Journey’s End op zijn vroegst eind dit jaar uitgebracht worden, al is een lancering in de loop van 2024 waarschijnlijker.

Dungeons & Dragons dragons keep LEGO IDEAS
(Afbeelding: LEGO) (Afbeelding: SW Bricks and Figs @ YouTube)

Reken tevens ook niet volledig op alle details die je op de productafbeeldingen ziet. LEGO probeert altijd zo trouw mogelijk te blijven aan de ontwerpen van fans, maar in de transformatie naar een commerciële officiële sets wordt het ontwerp altijd aangepast. Check bijvoorbeeld deze voetbaltafel, een IDEAS-winnaar die in de stap van fan-ontwerp naar echte set onherkenbaar is veranderd.

Hoe dan ook kunnen liefhebbers van LEGO’s klassieke kastelen alvast juichen. Na de wederopstanding van het iconische LEGO-kasteel vorig jaar, krijgen ze ergens volgend jaar opnieuw een imposant exemplaar. Pas in de aanloop naar die lancering gaan we het uiteindelijke ontwerp en details zoals het prijskaartje te zien krijgen. Check in de tussentijd ook de vier Dungeons & Dragons-sets van fans die net de boot hebben gemist.

Dungeons & Dragons dragons keep LEGO IDEAS
🏰 (Afbeelding: LEGO IDEAS)

LEGO IDEAS

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.