Pim Jansen
Pim Jansen Design 9 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

LEGO-fans klagen over ‘design fail’ in peperdure Star Wars-set

Eigenaren van de LEGO-bouwset AT-AT klagen over een ‘design fail’, waardoor de Star Wars-set niet is te demonteren. Een unieke klacht in de historie van het speelgoed, dat juist zo bekendstaat om de precisie.

LEGO is de laatste jaren enorm populair geworden onder volwassenen en daar speelt de Deense speelgoedfabrikant op fantastische wijze op in. Sinds enige tijd er namelijk bouwsets met het label 18+ te koop en die zijn behoorlijk complex. In dit geval misschien wel een beetje té complex.

‘Star Wars-bouwset AT-AT niet te herbouwen’

Het is de een na grootste Star Wars-bouwset ooit en LEGO-liefhebbers hebben er 799,99 euro voor betaald. Prachtig ding die AT-AT, maar eenmaal in elkaar gezet is het voor veel eigenaren voorbij met de pret. Ze krijgen het bouwwerk niet meer uit elkaar, waardoor herbouwen voor hen geen optie is.

lego, star wars, grootste bouwset ooit, at at, luke skywalker, bouwen
(Afbeelding: LEGO)

LEGO-nieuwsplatform Brickset laat in dit artikel middels verschillende graphics zien waar het probleem schuilt. “De speelgoedfabrikant heeft gebroken met een traditie. Sommige onderdelen ervan zijn onmogelijk te demonteren zonder scherpe metalen werktuigen te gebruiken”, aldus Huw van Brickset.

“Er is maar een manier om de AT-AT te demonteren, en dat is met een mes”, vervolgt de LEGO-kenner. “Dit zorgt alleen wel voor schade. Ik ben verrast over het feit dat deze Star Wars-bouwset door de test is gekomen.” Hij krijgt bijval op social media-platforms als Reddit. Racing Brick wijdde er zelfs een complete YouTube-video aan.

De reactie van LEGO

LEGO erkent de complexiteit van de Star Wars-bouwset, maar zegt dat de AT-AT wel degelijk is ontworpen om te herbouwen. “Deze set gecompliceerd en bedoeld voor 18 jaar en ouder. Er wordt gebruik gemaakt van Technic-onderdelen om elementen van de set vast te zetten. Eenmaal gemonteerd zijn deze stukken soms moeilijker uit elkaar te halen, maar het is nog steeds mogelijk”, aldus een woordvoerder van de speelgoedfabrikant tegen Vice Motherboard.

lego, star wars, grootste bouwset ooit, at-at
(Afbeelding: LEGO)

Volgens de klagende hobby-bouwers is het demonteren “onmogelijk” vanwege de in elkaar grijpende onderdelen. Maar LEGO zegt ook dat deze in elkaar grijpende onderdelen kunnen worden losgemaakt als het model op zijn kant wordt gelegd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.