Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Black Mirror onder de westerns volgt Yellowstone en Scorsese

Maak kennis met Lawmen: Bass Reeves, een anthology-show van de producent achter megahit Yellowstone. En dan in de vorm die je van Black Mirror kent.

Bij het western-genre zie je waarschijnlijk direct een beeld uit de vorige eeuw voor je. Een klassieker met bijvoorbeeld Clint Eastwood in de hoofdrol, die een klein stadje beschermt tegen meedogenloze bandieten.

Westerns zijn springlevend

Toch is het filmgenre nog altijd springlevend. Sterker nog, een flink aantal van de best beoordeelde westerns op IMDb kwam in de afgelopen twee decennia uit. Van Django Unchained tot The Revenant. Natuurlijk, recency bias speelt daar een rol in, maar desalniettemin hoeven fans van het betere cowboy-werk zich niet te vervelen.

Later dit jaar komt zelfs Killers of the Flower Moon uit, een ambitieuze drama/western-film van Martin Scorsese, met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. 3,5 uur aan Oscar-waardig topvermaak. Althans, dat is waar we op hopen. Als Scorsese toch een keer uit de bocht schiet, dan hebben we altijd Lawmen: Bass Reeves nog.

Nieuwe show van Yellowstone-producent

Dat is een gloednieuwe western-serie van Taylor Sheridan, de producent van megahits als Yellowstone, 1923 en Wind River. De beste man weet hoe hij een door en door Amerikaans verhaal neer moet zetten, het liefste met het platteland als setting, en vaak met hoofdpersonages die een cowboyhoed dragen.

In Lawmen: Bass Reeves speelt David Oyelowo de titelrol van Bass Reeves, de eerste zwarte US deputy marshal die in de gebieden voorbij de Mississippi diende. Hij heeft dus echt bestaan, en stond bekend als “de grootste grensheld in de Amerikaanse geschiedenis”.

Reeves zou ook de inspiratie zijn geweest voor de Johnny Depp-film The Lone Ranger, uit 2013. Als federale vredesofficier in het Indian Territory ving Reeves “meer dan drieduizend van de gevaarlijkste criminelen zonder ooit gewond te raken”.

Black Mirror achterna

Aangedikt of niet, dat klinkt meteen al als een goed verhaal. Een verhaal dat Sheridan je dus gaat vertellen in deze nieuwe show. Het idee is dat Lawmen uiteindelijk een anthology-show Ă  la Black Mirror wordt, waarbij de insteek is dat elk seizoen weer een andere frontier hero de focus is. Naast Oyelowo bestaat de rest van de cast onder andere uit Dennis Quaid, Barry Pepper en Donald Sutherland. Ook niet de minste namen, dus.

Hopelijk leveren al die uitstekende ingrediënten ook uiteindelijk een dijk van een serie op. Daar gaan we als het goed is in november achter komen. Op 5 november komen de eerste twee afleveringen van de in totaal acht afleveringen van Lawmen: Bass Reeves namelijk in Amerika naar Paramount+.

En Nederland dan?

Een streamingdienst die niet in Nederland beschikbaar is, maar de Originals van Paramount+ komen bij ons gelukkig steevast naar SkyShowtime. Of dat ook meteen op 5 november het geval gaat zijn, blijft nog even een kwestie van afwachten. En ach, anders hebben we altijd Scorsese nog.

Netflix dropt dijk van moordmysterie: van Jack the Ripper tot 2053

Lawmen Bass Reeves Western serie Killers of the flower moon
(Afbeelding: Paramount)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.