Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe western kostte Kevin Costner 100 miljoen dollar en 40 jaar

Na decennia aan updates is het moment eindelijk daar: Kevin Costner heeft een eerste trailer voor Horizon gedropt, een hyper-ambitieuze vierdelige western over de Amerikaanse burgeroorlog.

Kevin Costner was de afgelopen jaren met zijn hoofdrol in de megahit Yellowstone haast relevanter dan ooit. Waar veel generatiegenoten stilletjes cashen met slappe B-films was Costner het gezicht van de grootste televisieserie van Amerika.

De droom van Kevin Costner

Tot het tijd was voor seizoen zes. In plaats van opnieuw een grote zak geld in ontvangst te nemen besloot de 69-jarige acteur de onderhandelingstafel te verlaten om zijn droom te volgen. En wat voor één: Costner heeft het al sinds de jaren 80 over Horizon, een geweldig passieproject.

Na bijna veertig jaar aan ontwikkeling en dromen is het nu eindelijk zover: Warner Bros. heeft de eerste volledige trailer voor Horizon: An American Saga uitgebracht. Een vierdelig filmproject dat de vijftienjarige periode van expansie en kolonisatie van het Amerikaanse Westen voor en na de Burgeroorlog in beeld brengt.

Hypotheek voor western Horizon

Er hangt veel van de peperdure western af, ook voor Costner zelf. Vorig jaar ging het gerucht rond dat de acteur een hypotheek op zijn vastgoed had genomen om 100 miljoen dollar bij elkaar te sprokkelen als extra budget voor de eerste twee delen van Horizon.

Een bedrag dat de acteur later tegenover de pers bevestigde. Volgens Costner was dat geld nodig om echt op authentieke locaties in Utah te kunnen filmen. Na decennia aan ontwikkeling wil de 69-jarige acteur geen compromissen meer sluiten. De beste man geeft aan dat zelf Horizon financieren de enige manier was om zijn hyper-ambitieuze visie voor het vierdelige filmsaga tot leven te brengen.

Waarom vier films?

Maar waarom vier films? Ook daar heeft de acteur een goede reden voor. Het grote doel van de Horizon-films was het dimensioneren van alle kanten van het conflict, waardoor het project veel verder gaat dan de traditionele omvang van een twee uur durende western.

“Ik denk dat het soms echt een vergissing is om andere mensen te beoordelen op hoe ze in een andere eeuw moesten presteren of acteren,” zegt hij, en hij benadrukt hoe de film verhalen van posttraumatische stress, de vastberadenheid die nodig was om het Westen te vestigen en “het feit dat inheemse Indianen werden verpletterd onder deze beweging” met elkaar verweeft.

Film Kevin Costner Horizon Western film 444
(Afbeelding: Warner Bros.)

Voor het hyper-ambitieuze project heeft Costner een indrukwekkende cast weten te strikken. De eerste volledige trailer voor Horizon focust vooral op de cast van de films. Costner speelt zelf de hoofdrol, maar verder zien we ook Sam Worthington, Jenna Malone, Michael Rooker, Tatanka Means, Sienna Miller, Danny Huston en Luke Wilson voorbij komen. Vergeet ook Jamie Campbell Bower niet, die we kennen van Stranger Things. Het filmproject heeft naar verluidt maar liefst 170(!) speaking roles.

Komende zomer al twee films

Binnenkort gaan we ontdekken of die decennia aan moeite en de miljoenen persoonlijke dollars hun vruchten af gaan werpen. Horizon: An American Saga Chapter 1 en Chapter 2 komen namelijk allebei al komende zomer uit in de bioscoop, op respectievelijk 28 juni en 16 augustus.

Het is te hopen voor Costner dat alle Yellowstone-fans massaal een ticket aanschaffen, zodat de 69-jarige Hollywood-veteraan zijn grootse visie voor Horizon ook daadwerkelijk volledig kan gaan realiseren, en het ongebruikelijke project niet uiteindelijk als een half project de geschiedenisboeken ingaat. Nu al trek in een western? Check dan ook de nieuwe show van de producent achter Yellowstone.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.