Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Kan ChatGPT Black Mirror schrijven? De showrunner probeerde het

De opkomst van tools zoals ChatGPT is behoorlijk Black Mirror-esque. Maar kan AI ook een aflevering van het aankomende nieuwe seizoen bedenken? Showrunner Charlie Brooker besloot het uit te proberen.

Het laatste seizoen van Black Mirror kwam uit in 2019. Sindsdien heeft de realiteit de anthology-serie behoorlijk ingehaald. Apple onthulde onlangs de Vision Pro, een mixed reality-headset waarmee je onder andere de verjaardag van je kinderen kunt herbeleven. In 3D. De beelden uit de productdemonstratie waren ronduit Black Mirror-esque. Daar kan zelfs de gelikte marketingmachine van Apple niets aan veranderen.

GPT, Black Mirror en de stakingen

Ook zijn er eng grote stappen gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie. Met name ChatGPT zorgde er praktisch vanuit het niets voor dat we massaal met een AI aan het praten zijn. Saai mailtje voor werk tikken? ChatGPT erbij pakken. Een lang rapport samenvatten tot bullets voor je presentatie? ChatGPT. Wat er nu mogelijk is versus een half jaar geleden is al absurd, laat staan waar we over pakweg een jaar zullen staan.

Hoe ga je in zo’n rap veranderde context een nieuw seizoen van Black Mirror maken? Daar gaan we op 15 juni al achter komen, want dan komt het zesde seizoen van de hitserie naar Netflix. Het antwoord zal in ieder geval niet ChatGPT zijn. De huidige schrijversstakingen in Hollywood, mede vanwege de gevolgen van AI, klinken al als het begin van een Black Mirror-aflevering. Showrunner Charlie Brooker kan zijn eigen schrijfwerk in ieder geval voorlopig nog niet aan kunstmatige intelligentie uitbesteden.

Charlie Brooker Black Mirror Netflix
Charlie Brooker (links) Frederic J. BROWN / AFP)

Aflevering bedacht door ChatGPT

Tegenover filmblad Empire onthulde de 52-jarige Brit dat hij geprobeerd heeft om met ChatGPT een aflevering van de Netflix-serie te genereren. Het resultaat was teleurstellend:

“Ik heb een beetje gespeeld met ChatGPT. Het eerste wat ik deed was ‘Black Mirror-aflevering genereren’ intypen en dan kwam het met iets dat op het eerste gezicht plausibel klinkt, maar eigenlijk gewoon puur shit is,” aldus Brooker tegenover Empire. “Omdat het alleen maar alle samenvattingen van Black Mirror-afleveringen heeft opgezocht en ze als het ware door elkaar heeft gehusseld. Als je dan wat dieper graaft, besef ‘je Oh, er is zit hier eigenlijk geen enkele originele gedachte tussen’.”

Het gevaar van clichés

Handige GPT-gebruikers zullen nu ongetwijfeld opmerken dat Brooker simpelweg een onhandige prompt heeft gebruikt. Vraag je om een letterlijke aflevering van de show, dan krijg je een soort greatest hits samenraapsel van wat er al over de show op het internet staat. Het verkeerde prompt of niet, Brooker heeft toch wat aan het experiment gehad: ChatGPT confronteerde hem met zijn eigen clichés.

“Ik was me ervan bewust dat ik veel afleveringen had geschreven waarin iemand zegt ‘Oh, ik zat de hele tijd in een computer!’ Dus ik dacht: ‘Ik ga gewoon elk gevoel van wat ik denk dat een Black Mirror-aflevering is, overboord gooien’. Het heeft geen zin om een anthology-how te maken als je je eigen regels niet kunt breken. Gewoon een soort lekker koud glas water in het gezicht.”

AI borduurt vooral voort op wat er al is, in dit geval de vorige afleveringen van Black Mirror. Uiteindelijk is dat ook een valkuil voor schrijvers van series: dat je een pastiche van je vorige werk neerzet, dat je eeuwig hetzelfde trucje of cliche aan het inzetten bent. Net zoals kunstmatige intelligentie het repackagen van bestaande ideeën.

Voor hoe lang?

Dus ja, ook showrunners zoals Brooker hebben voorlopig nog gewoon de stakende schrijvers nodig. Goed nieuws, maar voor hoe lang? Wordt dit zo’n nieuwsbericht waar we over twee jaar weemoedig op terugkijken omdat kunstmatige intelligentie dan al vele stappen verder is? We gaan het zien! In de tussentijd gaat Brooker ons gelukkig weer heerlijk deprimerende toekomstbeelden voorschotelen in Black Mirror. Op naar 15 juni!

Empire

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.