Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Einde van vergeten topserie op Netflix scoort maximaal onder critici

Het laatste seizoen van Top Boy zit erop, terwijl veel Nederlanders deze steengoede serie nog niet hebben gezien. Hij staat niet in de lijst met best bekeken series, maar wel met best beoordeelde. Wees blij als je deze show nog voor je hebt.

Op dit moment lees je veel over Liebes Kind en One Piece, de twee best bekeken Netflix-series van deze maand. Top Boy seizoen 3 (of 5, afhankelijk van de telling) haalt niet eens de top 10. Dat zegt alles over de Nederlandse Netflix-kijker en niks over de serie.

Top Boy op Netflix

Top Boy is een ijzersterk crimineel drama over de onderwereld in Londen, waar door jongeren met gevaar voor eigen leven cocaïne wordt verhandeld. Het slotseizoen kwam in september 2023 bijna uit, maar de kans is aannemelijk dat je de eerste twee seizoenen nog niet hebt gezien. Welnu, dan heb je nog een heerlijke maaltijd voor je.

In de eerste twee seizoenen van de reboot (er waren tien jaar geleden al twee seizoenen van Top Boy: Summerhouse) vechten zowel nieuwe als oude personages om controle over de lucratieve Londense cocaïnehandel. Al snel kruisen beide generaties de degens. Onenigheden over de verdeling van de taart en hoe die gebakt moet worden, is dan ook geen succesrecept voor een vredevolle samenwerking. Een onvermijdelijke oorlog dreigt als een donkere wolk aan de Londense horizon.

Rond seizoen 3 ontstond nog niet zo lang geleden ruzie achter de schermen van de Netflix-hit. Kane Brett Robinson (beter bekend als Kano), die hoofdpersonage Sully vertolkt, was naar verluidt niet te spreken over een vermeende verhaallijn in het derde seizoen van Top Boy. Hij zou de filmset woedend verlaten hebben. Maar wrijving geeft glans, blijkt weer eens.

100% op Rotten Tomatoes

Of er iets aan de verhaallijn is veranderd na de woede-uitbarsting van de hoofdrolspeler is binnenshuis gehouden. Feit is dat filmcritici met een 100% score op Rotten Tomatoes louter positief zijn over de door het grote publiek vergeten serie. Net als de voltallige redactie van Manners, maar dat terzijde.

Jasmine Jobson als Jaq en Nyshai Caynes in top boy seizoen 3 op netflix
Jasmine Jobson als Jaq en Nyshai Caynes als Romy in Top Boy seizoen 3 (Afbeelding: Netflix)

“De Britse televisie zal niet meer hetzelfde zijn zonder een nieuw Top Boy-seizoen om naar uit te kijken. Maar de impact van de serie zal eeuwig blijven. Elk personage, elke grote verhaalwending, elk verlies, alles was raak”, schrijft Shannon Connellan van Mashable treffend. Bekijk het volledige recensieoverzicht van het laatste seizoen op Rotten Tomatoes.

Oordeel zelf: Top Boy is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.