Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 19 sep 2023
Leestijd: 1 minuut

Zoveel geld minder krijgen studenten in miljoenennota 2024

Het leven voor studenten wordt er weer duurder op, blijkt tijdens Prinsjesdag. Zo maakt het kabinet een einde aan de energietoeslag in de miljoenennota van 2024.

De basisbeurs (zo vraag je de maximale beurs aan) mag dan terug zijn, het leven van studenten wordt er niet goedkoper op.

Studenten ‘vergeten’ in miljoenennota

Studenten “lijken vergeten te zijn” in de miljoenennota, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zelfs. “De basisbeurs wordt lager en de huren hoger. De uitkomst van die som is vrij simpel: we komen zo niet rond”, vat voorzitter Elisa Weehuizen het samen.

De basisbeurs is dit schooljaar terug van weggeweest. Dit collegejaar krijgen uitwonende studenten 164,30 euro extra per jaar, maar dat is slechts een tijdelijke koopkrachtmaatregel. Die gaat het kabinet niet verlengen, blijkt uit de miljoenennota. Ook de energietoeslag van 400 euro die dit studiejaar voor studenten die op zichzelf wonen wordt uitgetrokken “valt tegen”, vindt de LSVb.

Huurtoeslag ongunstig voor studenten

De bond schat verder in dat studenten amper baat hebben bij diverse armoedemaatregelen die het kabinet neemt. “Veel mensen hebben profijt van de verhoging van de huurtoeslag, maar studenten komen daar niet voor in aanmerking.”

Studenten op kamers vallen niet onder de regeling, alleen bewoners van zelfstandige woonruimte kunnen huurtoeslag krijgen. De LSVb noemt het “meer dan logisch om de huurtoeslag voor iedereen te laten gelden”.

Een ander discussiepunt op Prinsjesdag is het minimumloon in Nederland. Moet dat in Nederland nou fors omhoog of niet? Bekijk de volledige miljoenennota van 2024.

Je complete studentenlening beleggen (niet doen)

Dit soort maatregelen in de miljoenennota 2024 stimuleren studenten natuurlijk om meer te lenen en domme dingen met geld te doen, zoals je complete basisbeurs beleggen. Nu zijn we toch benieuwd wat het kan opleveren om je complete basisbeurs te beleggen. Behoorlijk wat, maar toch raden we het af om dit te doen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.