Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 30 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Bruin vet, de stille motor in je dagelijkse kopje koffie

Uit onderzoek blijkt dat koffie een bruikbaar middel is als je wil afvallen. Bruin vet is daarbij een belangrijke factor.

Het onderzoek is gedaan door de Universiteit van Nottingham en gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Scientific Report. Hoe wetenschappelijk dit ook allemaal is: als je een serieuze poging wil doen tot afvallen, aankomen of op gewicht te blijven, is het raadzaam om een voedingsexpert, diëtist of huisarts te raadplegen.

‘Drink koffie als je wil afvallen’

Koffie drinken doen we dagelijks. Op het werk, voordat je van huis vertrekt, na een diner. Grote kans dat je per dag zo’n drie tot vier kopjes van het zwarte goud naar binnen werkt. Niks mis mee, dankzij de aanwezige cafeïne voelen we ons helder en alert. Nu hebben wetenschappers nieuw effect ontdekt; koffie blijkt een goede toevoeging aan je dieet als je wil afvallen.

☕️ Lees ook: Hoeveel kopjes koffie mag je drinken per dag? Dit zegt de wetenschap

Het drinken van koffie versnelt het afvallen, doordat het de werking van zogenaamd bruin vet stimuleert. Dit bruine vet is heel anders dat het reguliere lichaamsvet. Het helpt het lichaam namelijk calorieën te verbranden door lichaamswarmte te genereren, zo ontdekten wetenschappers.

Wat is bruin vet?

“Bruin vet werkt op een andere manier dan ander vet in je lichaam en produceert warmte door suiker en vet te verbranden, vaak als reactie op kou”, aldus professor Michael Symonds van de School of Medicine aan de Universiteit van Nottingham. Hij is een van de wetenschappers die het onderzoek hebben gepubliceerd. In de onderstaande video van CBS wordt het onderzoek naar koffie en afvallen uitgelicht.

“Het activeren van bruin vet verbetert de beheersing van de bloedsuikerspiegel door het lichaam. Bruin vet verbetert daarnaast de waarden van je bloedlipiden, waardoor je extra calorieën verbrandt. Dit is de eerste studie waarbij wordt aangetoond dat koffie direct invloed heeft op het proces van afvallen.”

Obesitas en diabetes

Symonds vervolgt: “De mogelijke implicaties van de resultaten zijn groot, omdat obesitas een belangrijk gezondheidsrisico voor de samenleving is. Afgezien van de grote hoeveelheid mensen die dagelijks de nadelen van overgewicht ervaren, heeft deze groep ook vaak te maken met diabetes. Het stimuleren van de werking van bruin vet middels koffie zou wellicht mensen met suikerziekte kunnen helpen.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Scientific Reports. De onderzoekers gebruikten eerst stamcellen om te zien of cafeïne bruin vet zou kunnen stimuleren. Daarna werden proefpersonen onderzocht. De bruine vetreserves van het lichaam zijn door de wetenschappers gevolgd terwijl ze warmte uitstralen.

Uit de eerste fase van het onderzoek kwam het beeld naar voren dat bruin vet zich vooral in de nekstreek bevindt. Die specifieke locatie maakte het voor de onderzoekers mogelijk om het effect van koffie specifiek te meten.Ze konden zo eenvoudig vaststellen of cafeïne als als stimulans fungeert of dat er een ander component in koffie zit is dat helpt bij de activering van bruin vet en uiteindelijk dus bij sneller afvallen.

Bemoedigende resultaten

“We zijn momenteel aan het kijken naar cafeïne-supplementen om te testen of het effect vergelijkbaar is. Zodra we weten welk onderdeel hiervoor verantwoordelijk is, kan het gebruikt worden in de strijd tegen diabetes en obesitas.De voorlopige resultaten zijn bemoedigend”, aldus Symonds.

Bruin vet, ook bekend als bruin vetweefsel (BBT), verschilt van wit vet in het lichaam. Dit laatste ontstaat als gevolg van een te grote hoeveelheid calorieën. Experts zeggen dat mensen met een laag BMI (body mass index) over het algemeen een grotere hoeveelheid bruin vet hebben. Duidelijk: koffie drinken als je wil afvallen. Maar dan wel zonder melk en suiker.

Fabels over afvallen

Natuurlijk kom je er niet met alleen koffie als je wil afvallen, maar het is altijd goed om te weten als ergens gedegen onderzoek naar is gedaan. Minder wetenschappelijk zijn deze zeven fabels over afvallen, die direct de prullenbak in kunnen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.