Dennis Mons
Dennis Mons Reizen 29 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Ga je vliegen? Vermijd dan deze drankjes en maaltijden in het vliegtuig

De wereld, en zeker ook Nederland stapt weer en masse in vliegtuigen naar fijne bestemmingen. Daarom zijn deze waarschuwingen van stewardessen, stewards en experts over vliegtuigeten en -drinken goed om te weten.

Dat vliegtuigvoedsel vaak niet te hachelen is, is een gegeven. Er is een reden dat zoveel stand-up comedians in de loop der jaren er zoveel (inmiddels flauwe) grappen over hebben gemaakt.

Je eigen bammetjes mee

Het is niet verwonderlijk dat veel mensen hun eigen eten meenemen in een vliegtuig. Hoewel het wellicht niet meteen het broodje hagelslag is, versmolten met het broodje kaas in een plastic zakje, richting Texel. Maar bij de gate zijn vaak wel shops en kiosken te vinden. Je moet toch wát eten!

Topchef Toby Puttock stelt dan ook in een interview met de website DMarge dat er veel mensen zijn die absoluut geen vliegtuigmaaltijden nuttigen. Vanwege het feit mensen in een vliegtuig voor lange tijd op grote hoogte in een stoel zitten, krijgt het verteringssysteem minder kans om het eten goed te verwerken. Hij heeft ook tips over vliegtuigmaaltijden die wel oké zijn, en andere die je beter kunt vermijden.

Ga je los op bijvoorbeeld pasta’s, brood, noedels of rijst dan heeft je lichaam grote moeite om dat te verwerken. Het is een van de redenen waarom je je zo opblazen voelt. Gooi daar ook nog eens wat alcohol bovenop, een zakje zoute pinda’s (dehydraterend) en een opbouwende jetlag en de kans is groot dat je niet heel ontspannen uit je vlucht stapt.

Geen thee en koffie in het vliegtuig

Volgens bijvoorbeeld Kat Kalami zijn zelfs thee en koffie een ‘no go’. De stewardess stelt op haar TikTok-account dat de watertanks aan boord van een vliegtuig amper tot nooit worden schoongemaakt. Zij wijst erop dat je daarom bijna nooit vliegtuigpersoneel thee of koffie ziet drinken.

@katkamalani Just promise me you won’t 🤢 #flightattendantlife #travelhacks #traveler #cleaninghacks #influencers #foodhack ♬ original sound – Kat Kamalani

Ook zegt ze dat de watertanks vaak in de buurt van de toiletten zitten. Ugh. Dus mocht je een warm waterflesje maken voor je baby: vraag om een flesje water en een klein kopje heet water en maak zo een wat veiligere mix.

Eten in het vliegtuig

De aanrader is dus sowieso: sla je vliegtuigcuisine gerust over en geniet van je zakje met een broodje jam en broodje pindakaas. Heb je meteen een peanut butter & jelly sandwich. Verwacht wel dat je weer hutjemutje in een vliegtuig zit, want deze voorspelling van vliegen in Economy Class gaat voorlopig niet gebeuren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.