Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Joint Security Area trailer: keiharde militaire thriller gaat Parasite achterna

Zuid-Koreaanse films krijgen eindelijk de wereldwijde aandacht die ze verdienen. Dat heeft de industrie vrijwel volledig te danken aan Parasite, de ijzersterke thriller die vorig jaar de Oscar voor Best Picture won. De beste film van 2019.

En terecht. Regisseur Bong Joon-ho weet korte metten te maken met de clichés die Hollywood je voorschotelt met een strakke en tot het eind verrassende thriller. Dat is kenmerkend voor Zuid-Koreaanse actiefilms en thrillers in het algemeen: waar Hollywood vaak netjes binnen de lijntjes kleurt, kiezen Zuid-Koreaanse regisseurs vaak voor een rauwere en uniekere stijl. Geen voorspelbaar popcorn-sausje dus.

JSA – Joint Security Area

Dat maakt het beste wat de Zuid-Koreaanse filmindustrie te bieden heeft absoluut het checken waard. We zetten destijds al zes keiharde Zuid-Koreaanse films die je na Parasite gezien moet hebben op een rijtje. Binnenkort krijgt een ander pareltje opnieuw alle aandacht met een heruitgave: JSA – Joint Security Area.

Dat is een film uit 2000, lang voor Zuid-Koreaanse films populairder werden in Europa en Amerika. De film is geregisseerd door niemand minder dan Park Chan-Wook, de regisseur die later een van de beste films ooit gemaakt afleverde: Oldboy. Ook kun je hem kennen van het recentere The Handmaiden.

Dankzij het bedrijf Arrow Video wordt dit vroegere werk van hem nu internationaal opnieuw uitgebracht, in een scherper en volledig gerestaureerd jasje.

JSA - Joint Security Area
(Arrow Video)

Noord-Korea vs. Zuid-Korea

Er wordt opeens geschoten in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea, waarbij twee Noord-Koreaanse soldaten om het leven komen. Een gewonde Zuid-Koreaanse soldaat vlucht. Met de twijfelachtige vrede tussen de twee strijdende naties op het scherp van de snede, wordt een neutraal team van onderzoekers, onder leiding van majoor Sophie Jean van het Zwitserse leger,  op pad gestuurd om te bepalen wat er werkelijk is gebeurd in de duisternis van niemandsland.

JSA – Joint Security Area toont de iconische stijl van Park in zijn vroege vorm en laat zien dat menselijkheid en een gemeenschappelijk doel op de meest onwaarschijnlijke plaatsen te vinden zijn.”

Een mooie kans dus om deze topfilm alsnog te gaan checken. De setting en de politieke spanningen zijn actueler en daarmee relevanter dan ooit, en tevens een onderwerp dat onderbelicht is in Hollywood. Op IMDb scoort de film een degelijke 7.8 en op Rotten Tomatoes 81 procent. Consumenten geven de film daar zelfs een dikke 91 procent.

Mooi meegenomen: JSA – Joint Security Area komt al op 18 januari uit op Blu-ray. Hopelijkt volgt een digitale release snel. Check hieronder de bijbehorende trailer:

Joint Security Area JSA Zuid-Koreaans
🧨 (Arrow Video)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.