Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Lubach krijgt eretitel en verslaat zo Gommers, Lange Frans en Baudet

Arjen Lubach heeft optimaal geprofiteerd van de ellende van 2020. Van het coronavirus tot complottheorieën en de energietransitie. Als er ergens iets mis ging, legde Arjen Lubach in Zondag met Lubach regelmatig de vinger op de zere plek. Hierdoor was hij vaak trending, en dat is voor de lezers van Trouw genoeg om hem uit te roepen tot influencer van het jaar 2020.

Trouw vroeg aan haar lezers wie in hun ogen de persoon was die in 2020 op social media de meest invloed had op het maatschappelijke debat. Er zijn dan behoorlijk wat namen aan wie je kan denken. Van Diederik Gommers tot Nikkie de Jager en van Akwasi tot Famke Louise. Alle vier hebben behoorlijk wat invloed gehad, maar uiteindelijk konden ze niet tippen aan Arjen Lubach.

Arjen Lubach influenceer van het jaar

De host van Zondag met Lubach was eigenlijk iedere zondag wel weer trending op Twitter. In zijn satirische nieuwsshow besprak hij verschillende onderwerpen en was daarin vaak behoorlijk kritisch. Dit zorgde voor veel reuring op social media. Hij werd vooral geprezen, maar er was uiteraard ook kritiek op zijn items. Of je het nu eens bent met Arjen Lubach of niet, het is in ieder geval niet te ontkennen dat hij veel invloed heeft gehad op het maatschappelijke debat.

En niet alleen op het maatschappelijke debat. In sommige gevallen hadden de items van Arjen Lubach veel grotere gevolgen. Zo was er de hele rel rond RUMAG, de strijd tegen de complotdenkers (met gevolgen voor Lange Frans) en de interessante discussie met een hoogleraar over de energietransitie. Arjen Lubach maakte in 2020 behoorlijk wat los.

Opvallende nummer twee

Logisch dat de Zondag met Lubach-host nu door Trouw verkozen is tot influencer van het jaar 2020. Hij versloeg zo Diederik Gommers en Nikkie de Jager. Eerstgenoemde is de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en een belangrijk gezicht in de strijd tegen corona. Nikkie de Jager (van NikkieTutorials) onthulde dat ze transgender is en ging zo viral. Verder vinden we ook Akwasi, Lange Frans, Famke Louise en zelf Thierry Baudet in de lijst. Ook de nummer twee is opvallend. Hier vinden we het kunstzinnige Instagram account: tussenkunstenquarantaine.

De top 10:

1. Arjen Lubach
2. #tussenkunstenquarantaine
3. Diederik Gommers
4. Nikkie de Jager
5. Eloise van Oranje
6. Lange Frans
7. Akwasi
8. Thierry Baudet
9. Famke Louise
10. Call-out accounts

Arjen Lubach op Netflix

Naast Zondag met Lubach doet Arjen nog veel meer. Zo verscheen afgelopen jaar zijn boek Stoorzender. Een jaar eerder stond hij op de planken voor zijn theatershow Lubach LIVE! Deze is zeker een aanrader en staat sinds 1 januari op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.