Arjen Lubach in 25 rake tweets op z’n plek gezet door hoogleraar
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F03%2FArjen-Lubach-Zondag-met-Lubach.jpg)
Afgelopen zondag was Arjen Lubach zeer kritische over de huidige plannen om Nederland van het gas te krijgen. In Zondag met Lubach legde de host een aantal pijnlijke punten bloot. Dit leverde hem lof op, maar ook kritiek. Hoogleraar Jan Rotmans liet weten erg teleurgesteld te zijn in de kreupele uitzending. Nu legt hij uit wat er allemaal niet klopt.
Tip: lees eerst dit artikel, dan weet je precies wat er speelt
Dit deed Rotmans in eerste instantie niet. Op Twitter noemde de hoogleraar, die werkzaam is aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, het desbetreffende Zondag met Lubach-item ‘kreupel’. Het verhaal van Arjen Lubach zat volgens hem vol missers. Rotman stelt dat Arjen Lubach in zijn eigen fabeltjesfuik is gelopen en zijn huiswerk niet goed gedaan had.
Rotmans komt terug op zijn woorden
Hij was daarmee een van de weinigen die zeer kritisch reageerde. Logischerwijze kreeg hij daarom veel verzoeken om zijn kritiek verder toe te lichten. Mede-twitteraars zochten antwoorden en vroegen Rotmans om uit te leggen welke delen van het Zondag met Lubach-item niet zouden kloppen. Dit verzoek schoof hij in een volgende tweet opzij. De reden: “Dat kost mij domweg teveel tijd.”
Mensen vragen mij om alle missers uit Zondag met Lubach over Nederland gasvrij te corrigeren, maar dat kost mij domweg teveel tijd, en anderen hebben dat deels al op twitter gedaan. Zelfs de titel klopt overigens niet, het is niet gasvrij maar aardgasvrij. Enz., enz., enz.
— Jan Rotmans (@janrotmans) November 9, 2020
Daar is Rotmans op teruggekomen. Hij voelde zich uiteindelijk toch geroepen om het volk uit te leggen dat het niet helemaal zit zoals Arjen Lubach schetst. Daar zijn we hem zeker dankbaar voor. Zoals we eerder deze week al aangeven, is dit precies waar we op hoopten. We zijn ons tegenwoordig allemaal, mede dankzij Arjen Lubach, bewust van de fabeltjesfuik. Het is daarom belangrijk om mensen die aan de andere kant staan te horen. Vooral als zij met een goed verhaal komen.
Arjen Lubach gaat te vaak te kort door de bocht
Dat is met Rotmans zeker het geval. Hij is zoals gezegd hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en publiceerde al veel artikelen over klimaatverandering en duurzame veranderingen. Daarnaast is hij fan van Zondag met Lubach. Daar begint hij zijn uitleg namelijk mee. Rotmans kan de zelfspot en ironie in het programma enorm waarderen, maar voelt zich nu geroepen om stelling te nemen tegen een item.
Dit deed hij in een 25 tweets tellende draadje op Twitter. Hierin stipt hij een aantal punten aan die niet kloppen. Zo maakt Arjen Lubach geen onderscheid tussen gas en aardgas, terwijl dit niet hetzelfde is. Niet al het gas is aardgas want je hebt bijvoorbeeld ook nog groen gas. Ook de vergelijking die gemaakt wordt met Duitsland is volgens Rotmans zeer mank omdat dit appels met peren vergelijken is.
Een stuk complexer dan het lijkt
Ook de manier waarop Lubach naar de kosten en de huidige aanpak kijkt, is volgens Rotmans te kort door de bocht. Het is een lange termijnplan en dat bestaat niet uit één oplossing die je overal kan toepassen. Het is maatwerk en voor iedere gemeente of wijk is er een andere oplossing. En er zijn niet twee oplossingen zoals Arjen Lubach schetst. Rotmans stelt dat er wel tien zijn.
Er is niet 1 oplossing, dit vraagt om maatwerk. Dit kan in elke gemeente, in elke wijk anders uitpakken. Er zijn wel 10 verschillende oplossingen, en niet maar 2 zoals in het programma wordt gesuggereerd. Het is echter geen kwartetten met technologieën, het gaat juist om mensen
— Jan Rotmans (@janrotmans) November 10, 2020
Bovenstaande punten worden in het complete verhaal van Rotmans verder toegelicht, en dit is pas het begin. De hoogleraar gaat nog een aantal alinea’s door en vertelt hoe het volgens hem in elkaar zit. Zo komt hij uiteindelijk bij wat hem het meeste tegen de borst stuitte, namelijk dat we volgens Arjen Lubach ‘als een gek bestaande wijken van het aardgas afhalen’.
De oplossing van Arjen Lubach is flauw
Dit is onjuist en misleidend volgens Rotmans. Dit is een proces dat al jaren loopt en stap voor stap gaat. Van het gas gaan is een lastige kwestie en onderweg wordt er veel geleerd. Rotmans vindt het dan ook nogal flauw van Lubach om te scoren met zijn plan om beter te isoleren. Dit is volgens hem namelijk slechts een onderdeel van het oplossing.
Dan de oplossing van het programma: beter isoleren, vooral van slechte woningen. Dat is waar, maar ook een flauwe suggestie, want isolatie is onderdeel van alle oplossingen in alle experimenten en proefprojecten. Alleen isoleren is alleen niet genoeg.
— Jan Rotmans (@janrotmans) November 10, 2020
Volgens Rotmans halen we, als we het idee van Arjen Lubach volgen, de incentive weg om later alsnog van het aardgas te gaan. “Dat zijn de zogenaamde incrementele oplossingen en geen radicale oplossingen. Met alleen incrementele oplossingen gaan we de klimaatdoelstellingen zeker niet halen,” aldus Rotmans.
Lees de gehele uitleg van Rotmans
We hebben geprobeerd om het verhaal van Rotmans kort samen te vatten zodat je een idee krijgt van zijn punten. Natuurlijk is dit nooit zo duidelijk en sterk onderbouwd als het het hele verhaal van Rotmans zelf. We raden je dan ook aan om hier het gehele verhaal door te lezen. Lubach is er een meester in om onderbelicht nieuws pakkend te brengen, maar we moeten niet vergeten ook kritisch te zijn. Zoals Jan Rotmans.
Arjen Lubach heeft inmiddels steun gekregen uit onverwachte hoek. Een energie-expert legt hier uit waarom hij juist blij is met het item in Zondag met Lubach.