Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit verdient James Cameron aan megasucces Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water is een gigantische hit, en dat levert James Cameron naast verschillende records ook een leuke zak geld op, zo blijkt nu.

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat Avatar: The Way of Water een daverend succes is. Van tevoren voorspelden sommige critici al een gigantische flop. De originele Avatar moest het immers vooral hebben van de nieuwigheid van 3D-films, een hype die achteraf van korte duur bleek te zijn. Komt het grote publiek na bijna veertien jaar nog opdagen voor een vervolg?

Historisch succes voor Avatar

Dat was de grote vraag. James Cameron, het meesterbrein achter de franchise, merkte in de aanloop naar de release al op dat de film meer dan een miljard dollar moest omzetten om überhaupt break-even te draaien. Oftewel, The Way of Water moest in de top van de top van de top van grootste films aller tijden terechtkomen om überhaupt quitte te draaien. Een absurde situatie.

Nu, twee maanden verder, heeft Cameron sceptici de mond gesnoerd. En hoe! Avatar: The Way of Water heeft op het moment van schrijven een box office van 2.1 miljard dollar, waarmee het de op drie na grootste film aller tijden is. Sterker nog, de bioscoophit staat op het punt om Titanic in te halen, de film die nu de bronzen plak in handen heeft.

Dit verdient James Cameron (minstens)

Precies: een film die ook uit de koker van James Cameron komt. En de grootste film aller tijden? Dat is de eerste Avatar, ook van Cameron dus. Enkel Avengers: Endgame zorgt er op de tweede plek voor dat de 68-jarige regisseur niet de complete top drie in handen heeft. Hoe dan ook is het een historische prestatie, een ongekend record.

De explosieve bioscoopomzet van The Way of Water zorgt er niet alleen voor dat de geplande sequels veiliggesteld zijn, maar levert ook James Cameron een leuk bedrag op. Forbes meldt op basis van bronnen binnen de filmindustrie dat de filmmaker “op zijn minst” 95 miljoen dollar gaat verdienen aan het succes van de tweede Avatar-film.

Avatar the way of water speelduur
James Cameron (Afbeelding: Disney)

Pas het begin

Volgens insiders heeft Cameron een “back-end-heavy deal”. Oftewel: om de risico’s te beperken kreeg de regisseur een beperkt bedrag van te voren, maar profiteert hij wel mee als de film een succes is omdat hij bonussen krijgt als bepaalde omzet-targets behaald worden. Het moge duidelijk zijn dat The Way of Water elk target verbrijzelt.

Plus: de film draait nog in de bioscopen, moet nog op Blu-ray uitkomen en komt ook gepaard met een merchandise-lawine. Oftewel, Forbes benadrukt dat die 95 miljoen dollar pas het begin is. Ter vergelijking: kort na het uitkomen van de eerste Avatar werd er beweerd dat Cameron 350 miljoen dollar met die film heeft verdiend.

Top 10 van Forbes

Hoe dan ook staat de filmmaker nu al op de achtste plaats van de top 10 bestverdienende entertainers die Forbes heeft samengesteld. Hij is naast Tyler Perry de enige regisseur in de lijst, en Perry is nog een studiobaas ook.

De komende tijd zal er ongetwijfeld meer duidelijkheid komen over hoe de pot verdeeld gaat worden. Dit soort succesverhalen zijn immers het ultieme voer voor (film)journalisten. ‘E’en ding is echter nu al duidelijk: James Cameron lacht het laatst.

Btw, nog een kijktip: de VFX-specialisten van YouTube-kanaal Corridor Crew hebben onlangs een video geüpload waarin ze de special effects van The Way of Water ontleden:

ForbesBox Office Mojo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.