Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Nadia’ onthult detail American Pie: ‘Het voelde direct al niet goed’

American Pie-actrice Shannon Elizabeth, die het iconische personage Nadia speelt, onthult 24 jaar na de film uit 1999 een detail dat haar scènes naar eigen zeggen heeft verwoest. Dan hebben we het niet over haar lage gage, maar het aangepaste accent. “Ik heb destijds mijn vrienden gewaarschuwd en geadviseerd de film niet te kijken.”

Elizabeth was te gast bij Inside of You with Michael Rosenbaum. In de podcast haalde ze een aantal oude koeien uit de sloot, die ervoor zorgen dat je nooit meer hetzelfde kijkt en vooral luistert naar American Pie.

Het accent van Nadia in American Pie

De destijds 26-jarige Shannon Elizabeth speelt in American Pie high school-scholier Nadia, een vrouw van wie tieners van weleer nog steeds wakker liggen. Ook toen werden tieners overigens al gespeeld door twintigers, net als in Stranger Things en Sex Education, maar we dwalen af.

Nadia is een personage dat van oorsprong Tsjechisch is en dus werd er van Elizabeth verwacht dat ze met een accent speelde. “Ik heb voor de film enorm hard gewerkt met een dialect- en taalcoach”, zegt ze in Inside of You with Michael Rosenbaum. “Maar later heeft het geluidsteam van American Pie alles aangepast met ADR.”

ADR staat voor Automated Dialogue Replacement. Dit wordt door filmmakers meestal geïmplementeerd als regisseurs vinden dat ze een extra of aangepaste dialoog nodig hebben naast wat er is gefilmd. Kort gezegd: een voice-over als toevoeging aan een voltooide scène.

‘Kritiek op accent na ADR’

“Het voelde direct al niet goed dat er zoveel aan het accent van Nadia werd geprutst”, vervolgt Elizabeth. “Uiteindelijk zijn mijn scènes in American Pie dan ook verwoest. Ik heb mijn vrienden gewaarschuwd niet te kijken.”

nadia, jim, american pie, accent
Nadia op de slaapkamer van Jim (Afbeelding: Universal Pictures)

Na de première kwam er in de filmpers inderdaad kritiek op het accent van Nadia, uiteraard gericht aan de actrice en niet aan het geluidsteam. “Veel mensen zeiden dat mijn accent verschrikkelijk was en ik dacht: ‘Ja, omdat ze ermee geknoeid hebben. Ze lieten me niet doen wat ik wilde doen’.”

Het vervolg

Verder vertelt de actrice dat ze voor haar rol als Nadia slechts een paar duizend dollar kreeg. “Deel 1 van American Pie had ik zelfs gratis gedaan, het was mijn eerste grote rol. Maar voor deel 2 heb ik aanvankelijk bedankt, totdat ik eindelijk het bedrag kreeg dat ik eiste.”

nadia, american pie, accent, adr, detail, shannon elizabeth, film, webcam
“Na het #MeToo-tijdperk had dit niet meer gekund” (Afbeelding: Universal Pictures)

Over die pikante scène in American Pie, waarin ze zich voor de webcam van Jim (Jason Biggs) uitkleedt, is ze duidelijk en nuchter. “Als dit na de #MeToo-beweging was gefilmd, zou er zeker een probleem zijn geweest. Het zou nu heel anders aangepakt worden. Maar goed, andere tijden”, besluit ze.

American Pie is op dit moment te streamen via Amazon Prime Video.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.