Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Succession-ster wordt gezicht van eerste James Bond-serie

Amazon trekt een acteur van jewelste uit de hoge hoed voor een nieuwe James Bond-show. Niemand minder dan Brian Cox wordt de grote gamemaster in 007’s Race to a Million. Precies: de grote ster van de succesvolle serie Succession.

Vorig jaar betaalde Amazon een slordige 8,45 miljard dollar voor MGM, de klassieke Hollywood-studio achter duizenden films en series. Waaronder de Rocky-films, Robocop en… James Bond. De techgigant blijft gewoon 007-films uitbrengen in de bioscoop, maar James Bond kan zoveel meer zijn dan de sporadische bioscoopfilms.

007’s Race to a Million

Zo bracht Amazon vorig jaar al een documentaire uit, genaamd The Sound of 007. Nu heeft de techgigant de volgende stap voor de uitdijende franchise aangekondigd: een heuse spelshow. Die miljarden moeten toch terugverdiend worden. Dan hebben we het over 007’s Race to a Million. Een reality-programma waarin deelnemers in teams van twee tegen elkaar strijden op iconische locaties uit de James Bond-films. Denk aan Venetië, de Schotse Hooglanden, et cetera.

Daar krijgen ze zowel fysieke als mentale uitdagingen voor de kiezen. En die krijgen ze van een mysterieus figuur, genaamd The Controller. Een centrale rol die door niemand minder dan Brian Cox gespeeld gaat worden. Precies, de 76-jarige acteur die een grote rol speelt in Succession, misschien wel de beste televisieserie van deze eeuw. Daarin speelt hij de machtige media-titaan Logan Roy.

Van Succession naar James Bond

Amazon speelt slim in op de hype rondom Succession door Cox in te schakelen. “The Controller is zowel schurkachtig als beschaafd, en geniet van de steeds moeilijkere reizen en uitdagingen die de deelnemers moeten overwinnen”, aldus het persbericht. “Hij heeft miljoenen ponden om weg te geven – tot 1 miljoen pond per koppel – maar hij maakt het niet gemakkelijk.” Jup, dat past wel bij de acteur achter Logan Roy!

Amazon Prime Video James Bond succession 007’s Race to a Million
Brian Cox als The Controller (Afbeelding: Amazon)

Brian Cox had er in ieder geval lol in, afgaande op het persbericht: “Ik genoot van mijn rol als zowel schurk als kwelgeest, met alle vrijheid om de hoopvolle deelnemers door de mangel te halen.” Het slechte nieuws? Amazon heeft nog geen releasedatum of trailer voor 007’s Race to a Million onthuld. Het enige dat er in het persbericht wordt verklapt, is dat de spelshow ergens later dit jaar naar Prime Video komt, de streamingdienst van het bedrijf.

En de films dan?

Streamingdiensten en lineaire televisie worden volgepropt met goedkope spelprogramma’s, maar de internationale locaties en de rol van Brian Cox zorgen ervoor dat we 007’s Race to a Million op zijn minst een kans gaan geven. Voorlopig is het het enige concrete stukje James Bond om naar uit te kijken, want de castingbaas van de filmfranchise maakte deze maand nog duidelijk dat we voorlopig geen nieuwe film hoeven te verwachten.

Maar toch, maar toch: hoe tof was het geweest als Brian Cox’s Logan Roy een Bond-schurk was? Het dichtste dat we bij dat scenario gaan komen is de Bond-film Tomorrow Never Dies, uit 1997. Daarin speelt Jonathan Pryce Elliot Carver, een megalomane mediatycoon, die naar verluidt net zoals Logan Roy gebaseerd is op Rupert Murdoch, de eigenaar van Fox News. Nu, uiteraard, te streamen op Prime Video!

EW

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.