Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Amazon heeft James Bond officieel binnen en betaalt megabedrag

Het komt zeker niet als een verrassing, maar Amazon heeft 007 dan eindelijk binnen. Het bedrijf van Jeff Bezos aasde al enige tijd op James Bond-studio Metro Goldwyn Mayer (MGM) en heeft nu beet. Goedkoop was deze overnam echter allerminst.

8,45 miljard dollar. Dat is het enorme bedrag dat Amazon op tafel moest leggen om de studio achter James Bond over te nemen. Heugelijk nieuws voor beide partijen, want deze verkoop was inmiddels wel nodig. Metro Goldwyn Mayer was de laatste maanden nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe eigenaar omdat de zaken niet al te best gingen.

Bijna 7 miljard door voor 007

In de zoektocht naar een koper ging de James Bond-studio met verschillende partijen om tafel. Ook Netflix, Apple en Disney waagden naar verluid een poging, maar moesten het uiteindelijk dus afleggen tegen grote concurrent Amazon. Met een bod van omgerekend 6,91 miljard euro wist Jeff Bezos Metro Goldwyn Mayer te verleiden tot een krabbel. Hiermee slaat Amazon een flinke slag. Het bedrijf haalt niet alleen een grote studio binnen, maar ook de nodige filmrechten.

James Bond is uiteraard met afstand het grootste, maar dit is niet de enige bekende franchise die we bij Metro Goldwyn Mayer vinden. Zo maakt de studio ook het populaire Vikings en The Handmaid’s Tale. Dat doen ze respectievelijk voor History en Hulu. Mike Hopkins, senior vicepresident van Prime Video en Amazon Studios is dan ook maar wat blij met deze overname.

MGM is veel meer dan alleen James Bond

“MGM heeft een catalogus met meer dan 4.000 films: “Basic Instinct, Creed, James Bond, Legally Blonde, Robocop, Rocky, Silence of the Lambs, Tomb Raider en veel andere iconen. Ook zijn er tv-shows als Fargo The Handmaid’s Tale en Vikings. Deze zijn goed voor 180 Oscars en 100 Emmy’s,” aldus Mike Hopkins. Een enorme overname die volgens Jeff Bezos goed is voor Amazon, maar ook voor de consument.

Tom Hiddleston reageert op James Bond-geruchten en Loki-trailer

“Amazon helpt MGM’s erfgoed en filmcatalogus te behouden en klanten beter toegang tot deze bestaande werken te bieden. Door de overname kan Amazon MGM laten doen waar het goed in is: geweldige verhalen vertellen,” laat de grote baas weten. Amazon koopt Metro Goldwyn Mayer dus niet alleen voor de bestaande titel, maar ook om bepaalde franchises door te ontwikkelen.

Komt er nu een James Bond-serie op Amazon?

Betekent dit dat we in de toekomst een James Bond serie kunnen gaan verwachten? Nee, zo makkelijk zal dat niet gaan. De franchise is namelijk maar half eigendom van Metro Goldwyn Mayer. Het laatste woord over de toekomst is en blijft in handen van twee producers. We hebben het dan over de welbekende Barbara Broccoli en Michael G. Wilson. Zonder hun ja-woord komt er dus geen James Bond-serie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.