Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 26 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Warren Buffett laakt spreiding: 5 heilige aandelen van de meesterbelegger

Zakenman en investeerder Warren Buffett heeft een beleggingsportefeuille met een waarde van 270 miljard dollar. Opvallend is dat zijn portefeuille voor 75 procent uit slechts vijf aandelen bestaat.

Warren Buffett is al jaren een van de rijkste mensen op aarde. Hij wordt daarom door veel mensen gezien als een van de meest succesvolle beleggers ter wereld. En wie naar de waarde van zijn beleggingsportefeuille kijkt, weet dat hij inderdaad iets goed doet. Volgens de laatste tellingen is zijn beleggingsportefeuille 270 miljard dollar (220 miljard euro) waard.

166 miljard euro, zo’n 75 procent daarvan, is verdeeld over slechts vijf verschillende aandelen. Van welke aandelen is Buffett zo’n fan?

Aandelen uit de beleggingsportefeuille van Warren Buffett

We kunnen wel stellen dat Warren Buffett een Apple-fanboy is. Op de jaarvergadering van Berkshire Hathaway regende het al complimenten over Apple en Tim Cook. Liefst 40 procent van de totale waarde van de portefeuille bestaat dan ook uit aandelen van Apple. Eind maart bezat hij met zijn bedrijf voor 108 miljard dollar (88 miljard euro) aan aandelen van Apple.

De andere vijf belangrijke aandelen in de beleggingsportefeuille van Warren Buffett zijn:

  • Apple (40 procent van de portefeuille – zo’n 88 miljard euro waard)
  • Bank of America (14 procent – 32 miljard)
  • American Express (7,9 procent – 17 miljard euro)
  • Coca-Cola (7,8 procent – 17 miljard euro)
  • Kraft Heinz (4, 8 procent – 11 miljard euro)

Waarom zo weinig spreiding?

In het verleden heeft Warren Buffett meerdere keren uitgelegd waarom hij niet kiest voor meer spreiding in zijn portefeuille. Zo zei hij tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van Berkshire in 1996 dat diversificatie alleen bescherming levert tegen onwetendheid: “Het is niet erg logisch voor degenen die weten wat ze doen”.

Warren Buffett doet grondig onderzoek naar de bedrijven waarin hij investeert. “Wanneer iemand in staat is bedrijven te analyseren en hun waarde in te schatten, is het krankzinnig om een grote hoeveelheid verschillende aandelen te bezitten en geld te steken in nummer 35 op zijn ranglijst van favoriete ondernemingen, in plaats van de topfavoriet.”

Dit schreef hij in 1993 in een brief aan zijn aandeelhouders, waarin hij uitlegde dat een te ver doorgeslagen spreiding het rendement juist eerder zou schaden. In andere woorden: wanneer je te veel spreidt, loop je eigenlijk meer risico.

Warren Buffett is dus altijd al fan geweest van een geconcentreerde beleggingsportefeuille. Maar het lijkt erop dat hij deze strategie steeds verder gaat doorzetten. In de afgelopen periode verkocht Berkshire Hathaway namelijk aandelen van veel verschillende bedrijven, waaronder Wells Fargo en Chevron.

Roomijs en aandelen: alles wat je moet weten over miljardair Warren Buffet

Business Insider

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.