Pim Jansen
Pim Jansen Netflix 9 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze indrukwekkend serie over de Eerste Wereldoorlog staat nu op Netflix

Zoals altijd verblijdt Netflix de liefhebbers iedere maand weer met een nieuwe lading content. Opvallend genoeg zien we deze maand een bijzondere productie van Belgische bodem: In Vlaamse velden. Lat even je vooroordelen varen ten opzichte van Nederlandstalige producties, In Vlaamse Velden is meer dan de moeite waard.

In Vlaamse Velden op Netflix

De Belgische miniserie is in alle opzichten een bijzondere serie. Daar waar we in Nederland het zelden tot nooit hebben over de Eerste Wereldoorlog, daar speelt de tijd van 1914-1918 de hoofdrol in In Vlaamse Velden. Het legendarische gedicht ‘In Flanders Fields’ van de Canadese dichter en militair arts John McCrae, uit 1915 is de inspiratiebron geweest voor de titel van de serie. De in het gedicht beschreven rode klaproos staat nog steeds symbool voor WWI en wordt jaarlijks herdacht tijdens Poppy Day.

De familie Boesman staat centraal in In Vlaamse Velden. We leren het gezin, een echte doktersfamilie, kennen en zien de oorlog vanuit hun individuele waarneming. Marie, de 15-jarige dochter, weet al wat ze wil worden: arts. Anno 1915 is dat allesbehalve logisch. Het is de tijd waarin vrouwenrechten nog in de kinderschoenen staan en de medische wetenschap is het domein van mannen. Tegen de achtergrond van de oorlog voert ze haar eigen verbeten strijd om haar doel te bereiken.

De doktersfamilie Boesman

Vincent, de broer van Marie, heeft geen ambitie om de medische wereld in te gaan. Hij heeft zijn zinnen gezet op een carrière in het leger. Het jongere broertje van Marie is juist blij dat hij te jong is om in het leger te dienen en de vader van het gezin, Philipe, heeft hele andere plannen. Door de oorlog ziet hij zijn kans schoon om zijn droom te verwezenlijken en hoogleraar te worden op een door de Duitsers gesteunde universiteit. Te midden van alle ambitieuze gezinsleden is de moeder degene die het gezin bijeen houdt. Kortom, alle ingrediënten voor een spannende miniserie zijn aanwezig.

In Flanders Fields (Trailer)

In Flanders Fields (Trailer) Directed by Jan Matthys Produced by Menuet DOP Stijn Van der Veken, ASC, SBC

De tiendelige miniserie is al eerder uitgezonden op de Vlaamse televisie maar kreeg in het buitenland nooit de aandacht die het verdiende. Dankzij Netflix gaat dat veranderen, de serie is namelijk vanaf deze maand bij de streamingdienst te zien. Gezien de kritieken bestaat er dan ook geen twijfel dat dit een gouden greep van Netflix is. Het is de duurst Belgische productie en dat is duidelijk te zien aan de kwaliteit van de serie.

Meer oorlog op Netflix

Ondanks het gegeven dat Nederlands geen enkele band heeft met WWI (Nederland was toen neutraal), is het zeker een serie die je niet mag missen. De Eerste Wereldoorlog is hier een vergeten oorlog en dankzij In Vlaamse Velden krijgen we een veel beter beeld van de invloed van de loopgravenoorlog. Ben je een liefhebber van series en films over oorlog? Check dan ook dit lijstje met de beste oorlogsfilms op Netflix.

Want

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.