Deze 10 oorlogsfilms op Netflix moet je gezien hebben

Al sinds de geboorte van de filmindustrie is oorlog een belangrijk onderwerp. De strijd tussen verschillende volken en landen vertaalt zich namelijk uitstekend naar het witte doek. Oorlogsfilms zijn dan ook door de jaren heen een op zichzelf staand genre geworden. Ook op Netflix vind je een behoorlijke lading aan films met oorlog als thema. Dit zijn onze ogen de tien beste en meest indrukwekkende.

1. Saving Private Ryan (IMDb score: 8.6)

Nooit eerder werd D-Day zo realistische en rauw in beeld gebracht als bij deze film. Het is dan ook niet zo gek dat Saving Private Ryan maar liefst vijf Oscars won, waaronder die voor beste geluid en beste regisseur. Steven Spielberg heeft veel indrukwekkende films gemaakt in zijn carrière, maar beter dan dit oorlogsdrama is er niet. Tenzij je het ongeëvenaarde Band of Brothers meetelt natuurlijk.

2. Black Hawk Down (IMDb score: 7.7)

Op 3 oktober 1993 werd een Amerikaanse gevechtseenheid gedropt in Mogadishu met als doel het ontvoeren van twee Somalische spionnen. Deze klus had binnen een uur geklaard moeten worden, maar het liep anders. Twee Black Hawk helikopters werden neergeschoten en de soldaten kwamen vast te zitten midden in vijandelijk gebied. Black Hawk Down brengt dit waargebeurde verhaal op een ongekend indrukwekkende en intense manier in beeld.

3. Braveheart (IMDb score: 8.4)

Voor de volgende film duiken we wat dieper in de geschiedenisboeken. We gaan namelijk terug naar de 13e eeuw. In die periode waren de Britten en de Schotten met elkaar verwikkeld in een bloedige strijd. De strijd voor vrijheid werd aan Schotse zijde geleid door de held William Wallace. Mel Gibson mocht deze rol op zich nemen en deed dat met verve. Misschien is Braveheart wel zijn beste film ooit.

4. Inglourious Basterds (IMDb score: 8.3)

Oorlogsfilms hebben logischerwijze vaak een serieus karakter. Inglourious Basterds niet. Niet zo verrassend, want de man achter deze oorlogsfilm over een groep op Nazi jagende Joodse soldaten is niemand minder dan Quentin Tarantino. Zijn gevoel voor duistere humor en unieke kijk op verhaalvertelling maakt Inglourious Bastards niet alleen een uitstekende oorlogsfilm, maar vooral een hele unieke.

5. Platoon (IMDb score: 8.1)

Charlie Sheen kennen we allemaal als de levensgenieter uit Two and a Half man, maar hij speelde ook in één van de beste films over de Vietnamoorlog. Platoon laat op een indrukwekkende manier zien hoe heftig deze oorlog was en brengt de morele crisis waarmee de soldaten worstelen op ongekende manier in beeld. Een absolute aanrader over één van de meest controversiële oorlogen ooit.

6. The Boy in the Striped Pyjamas (IMDb score: 7.8)

Bij oorlogsfilms denk je vaak meteen aan wapengekletter, dood en verderf, maar het kan ook anders. Zo zijn er genoeg dramafilms over de impact van oorlog op doodgewone burgers. The Boy in the Striped Pyjamas vertelt bijvoorbeeld het verhaal van Bruno. Een achtjarige jongen, wiens vader commandant is bij een concentratiekamp, die bevriend raakt met een Joods leeftijdsgenootje. Een indrukwekkend verhaal over rassenhaat en de onschuld van een kind.

7. Zwartboek (IMDb score: 7.8)

Wij Nederlanders staan niet bekend als de beste filmmakers, maar deze film is absoluut een uitzondering op de regel. Zwartboek van Paul Verhoeven vertelt het verhaal van een Joodse verzetsvrouw die bij de nazi’s infiltreert. De thriller is een aaneenschakeling van spannende plotwendingen en het is dan ook niet zo gek dat de film niet alleen meerdere Gouden Kalveren won, maar ook in het buitenland goed ontvangen werd.

8. The Longest Day (IMDb score: 7.8)

Met afstand de oudste film in deze lijst, maar daarom zeker niet minder dan de rest. The Longest Day is één van de eerste films die de landing in Normandië naar het witte doek bracht. Met een speelduur van krap drie uur is het een behoorlijk lange zit, maar er zijn maar weinig films die D-Day zo uitgebreid in beeld brengen.

9. The Hurt Locker (IMDb score: 7.6)

Terug naar meer recente geschiedenis: de Irak Oorlog. Een oorlog die veel Amerikaanse soldaten het leven kostte. Een groot deel daarvan kwam om het leven door bermbommen en andere explosieven. The Hurt Locker vertelt het verhaal van de dappere mannen en vrouwen die verantwoordelijk waren voor het onschadelijk maken van deze bommen. Zonder twijfel de beste film over de Irak oorlog.

10. Beast of No Nation (IMDb score: 7.8)

Deze film mag absoluut niet ontbreken in deze lijst. Het is namelijk niet alleen een ijzersterke oorlogsfilm, maar ook een Netflix Original. Beast of No Nation neemt ons mee naar een door een burgeroorlog verscheurd land. Een oorlog waarin niet alleen mannen ten strijde trekken, maar ook kinderen de wapens oppakken. Een indrukwekkende film waarin Idris Elba nog maar weer eens bewijst hoe goed hij is.

Meer Netflix

Heeft je vriendin geen zin in een oorlogsfilm? Probeer dan eens één van deze films. Wil je liever beginnen aan een nieuwe serie? Ga dan voor het razend spannende The Mechanism of bekijk onze Netflix Update om te zien wat er nieuw is op de streamingdienst.

Netflix update week 12: deze toffe series en films kun je nu bekijken

Reageer op artikel:
Deze 10 oorlogsfilms op Netflix moet je gezien hebben
Sluiten