Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 10 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Via WhatsApp foto’s versturen? Daar kun je maar beter mee stoppen

Het is altijd leuk om foto’s toegestuurd te krijgen van het laatste feest waar je bent geweest. Dankzij social media is dat ook een fluitje van een cent. Je maakt een foto en enkele seconden later staat het op je tijdlijn of in een storie. Vooral het doorsturen van de laatste opnames via WhatsApp is populair. Zo kun je collegae of vrienden die het feest hebben gemist toch een aardige sfeerimpressie meegeven. Waar je wellicht niet bij stilstaat is de bedroevende kwaliteit van de foto’s die je via WhatsApp verstuurd.

Als je wel eens een foto hebt verstuurd via WhatsApp of een andere social platform, zul je hebben gemerkt dat het de kwaliteit vaak geen goed doet. Dat geldt niet alleen voor WhatsApp, ook het delen van afbeeldingen via andere kanalen laat soms een behoorlijk verlies aan kwaliteit zien. De vriendelijke jongens van One More Thing namen de proef op de som en de resultaten zijn gewoon schokkend.

Het origineel wordt verkleind

Om het verschil duidelijk te maken werd er een foto gemaakt met, je raadt het al, een iPhone XS. De afbeelding met een resolutie van 12 megapixels werd vervolgens gedeeld via WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram Direct, Telegram en iMessage. De resultaten zijn opmerkelijk.

Op een gemiddeld scherm van een smartphone zul je niet direct zien dat de gedeelde foto’s een mindere kwaliteit hebben. Dat is op zich ook logisch, de details zijn namelijk minder zichtbaar op een klein formaat. Daar komt bij dat apps juist zijn ontwikkeld voor een snelle verzending van berichten en dus is de kwaliteit van de verzonden afbeeldingen minder belangrijk. Kortom, er wordt een behoorlijk compressie op losgelaten om zo de omvang flink te beperken, met alle gevolgen van dien.

WhatsApp foto versturen

De werkelijk kampioen van het verkleinen is Instagram, maar WhatsApp schaamt zich ook niet om je afbeelding zo te verkleinen dat er maar 15 procent van overblijft. In tegenstelling tot de meeste chat-apps is iMessage een positieve uitzondering. Deze app verkleint de foto niet en gebruikt geen compressie. Via iMessage krijg je dus gewoon het origineel toegestuurd.

De resultaten op een rij

Een praktijkproef laat duidelijk zien wat de gevolgen zijn van het verkleinen en het gebruik van compressie. Nogmaals, op een klein scherm zie je het niet, maar ga je inzoomen op details, dan vergaat het lachen je snel.

Originele foto, gemaakt met de iPhone XS
Verstuurd via Facebook Messenger
Verstuurd via Instagram Direct
Verstuurd via Telegram
Verstuurd via WhatsApp

Stel dat je een mooie foto hebt genomen waarbij je bepaalde delen wilt uitsnijden. Bewerk je het origineel, dan zul je voldoende details overhouden en is het resultaat zeker niet storend. Is diezelfde foto via WhatsApp of Instagram verstuurd, dan wordt het een ander verhaal. Ook zijn de verschillen bij de verschillende social media kanalen groot. Zo maakt Facebook Messenger wel gebruik van compressie, maar wordt het formaat niet aangetast. Het gevolg is wel dat de kleuren wat minder realistisch zijn en de details minder scherp. De afbeeldingen laten exact zien wat we bedoelen.

Bijgesneden origineel
Bijgesneden Facebook Messenger
Bijgensenden Instagram Direct

iMessage heeft de oplossing

De oplossing is eenvoudig: gebruik als je een iPhone bezit, gewoon iMessage. Zo blijft niet alleen de omvang gelijk, maar krijgt de ontvanger ook exact hetzelfde te zien. Geen compressie dus. In alle andere gevallen kun je soms beter een clouddienst zoals Dropbox of Google Drive gebruiken.

Nieuwe update WhatsApp

Gelukkig is WhatsApp op andere gebieden wel goed bezig. Zo verscheen er onlangs een update voor groepsgesprekken die je leven een stuk gemakkelijker gaat maken. Benieuwd wat er gaat veranderen? Klik dan hier.

One More Thing

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.