Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 6 apr 2019

WhatsApp komt met update die groepsgesprekken minder irritant maakt

WhatsApp is nog altijd de meest gebruikte chat applicatie, maar er zijn behoorlijk wat ergernissen. Een goed voorbeeld daarvan zijn alle, veelal ongevraagde, groepsgesprekken. Leuk dat je zo populair bent, maar echt chill is het natuurlijk niet. Met de nieuwe WhatsApp update is dat verleden tijd en krijg je weer de controle over je deelname aan chatgroepen.

Met de nieuwste update krijgen groepsgesprekken te maken met een nieuwe beperking. Zo kunnen nieuwe deelnemers nog wel worden toegevoegd aan een bestaande groep, maar dien je als gebruiker expliciet toestemming te geven. Hiermee wordt voorkomen dat je ongevraagd aan talloze chatgroepen wordt toegevoegd en je honderden notificaties ontvangt.

Jij bepaalt wie jou mogen toevoegen aan een WhatsApp-groep

De beperkingen veranderen op zich niks aan de rechten die je hebt als je deelnemer aan een chatgroup, de update is dan ook meer gericht op het functioneren van de bestaande en nieuwe WhatsApp groepsgesprekken. Natuurlijk vervullen veel chatgroepen belangrijke functies. Denk aan chatgroep met vrienden van een sportvereniging, je werk of een buurtpreventie project.

Het nadeel is echter dat je in het verleden ongevraagd kon worden toegevoegd. Je moest dan zelf de groep verlaten als je er geen lid van wilde zijn. In de tussentijd had je dan al talloze meldingen ontvangen en loop je de echt belangrijke berichten mogelijk mis.

Geen toestemming? Dan krijg je een uitnodiging

In de nieuwe situatie kun je zelf bepalen wie de mogelijkheid heeft om je toe te voegen aan een groep. Zo kun je zelf kiezen of iedereen je mag toevoegen, enkel de mensen in je contactlijst of gewoon helemaal niemand. Op die manier ben je weer de baas over je eigen activiteiten en eerlijk gezegd is dat een hele vooruitgang.

De nieuwe functie is eenvoudig in te stellen. Zorg er dus voor dat je de update eerst hebt geïnstalleerd en navigeer vervolgens naar: Menu → Instellingen → Privacy → Groepen. Vervolgens kies je wie jou daadwerkelijk mag toevoegen aan een groep (iedereen, contacten of niemand). De app doet vervolgens wat het moet doen.

Weigeren is doodsimpel

Kies je voor één van de eerste twee opties, dan wordt je gewoon toegevoegd. De laatste optie (niemand mag je toevoegen) werkt het net even anders. Je kan dan inderdaad niet worden toegevoegd, maar degene die jou wilde toevoegen kan je wel uitnodigen om deel te nemen aan die groep. Je hebt dan 72 uur de tijd om de uitnodiging te accepteren. Als besluit de uitnodiging niet te accepteren, dan vervalt deze gewoon.

Ondanks deze update roept één van de oprichters van WhatsApp op om de app te verwijderen. Waarom? Dat lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Want

Reageer op artikel:
WhatsApp komt met update die groepsgesprekken minder irritant maakt
Sluiten