Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kunst & Fotografie 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

In beeld: zo herrees Defqon.1 Weekend Festival uit zijn as

Heel Flevoland trilt nog na. Nadat het dancefestival twee jaar gedwongen niet door kon gaan was het afgelopen weekend eindelijk weer tijd voor Defqon.1 Weekend Festival. Met haar bijna 100.000 bezoekers is Defqon.1 het grootste ‘hardere stijlen festival’ ter wereld. Manners Magazine trok de Air Max-schoenen uit de kast om sfeer te proeven op het festival. Scrol naar beneden voor meer foto’s.

Vier dagen lang feesten op harde muziek: de ruim 50.000 duizend ‘Weekend Warriors’ moeten er waarschijnlijk nog van bijkomen. Tel daar nog zo’n 50.000 dagjesmensen bij op, en je hebt het grootste ‘hardere stijlen festival’ ter wereld. Defqon.1 is dan ook een begrip in de wereld van de harde muziek: iedereen kent het festival en aan (bijna) elk genre binnen de hardere stijlen is gedacht. Van euphoric tot raw hardstyle en van tot uptempo tot frenchcore. Voor ieder wat wils dus.

De grootste stage van Defqon.1

Defqon.1 staat bekend om de imposante, grote stages. Nog voor het terrein van de RED opent, de grootste stage van Defqon.1, namen we met Manners Magazine al een kijkje. En we kunnen je vertellen: het terrein is in lege staat indrukwekkend groot. Dat moet ook wel, want het is gemaakt voor om 65.000 mensen tegelijk van de eindshow te laten genieten.

(Afbeelding: Defqon.1)
(Afbeelding: Defqon.1)

Jonas Schmidt, Creative Director van organisator Q-dance, kijkt met trots terug op de opbouw van het grote podium. “Het was flink doorwerken, want we hebben het hele podium in zestien dagen gebouwd. Daar werkten maar liefst honderd man aan mee.” Ter vergelijking: voor de rest van het hele festivalterrein waren nog zo’n tweehonderd bouwers nodig.

Herrijzen als een feniks

Over het ontwerp van de mainstage van dit jaar hoefde het creatieve team van Q-dance niet lang na te denken. “Ik denk dat de brainstorm zo’n 5 minuten duurde,” lacht Schmidt. “Het was al snel duidelijk: het moest een feniks worden die herrijst uit zijn as, zoals wij na twee moeilijke jaren zonder festivals weer herrijzen.”

(Afbeelding: Defqon.1)
(Afbeelding: Defqon.1)

Vier dagen feest

Dit jaar duurde het weekendfestival voor het eerst vier dagen in plaats van drie. De eerste weekendgasten waren al op donderdag welkom op de festivalcamping. In plaats van twee volledige festivaldagen, de zaterdag en de zondag, was het festivalterrein dit jaar ook op vrijdag helemaal vol geprogrammeerd.

Op de line-up staan dan ook bijna vierhonderd artiesten om de vier dagen te vullen, onder andere met grote namen als Sefa, Partyraiser, Radical Redemption, Paul Elstak en Headhunterz. “We zijn trots op onze line-up, omdat de overgrote meerderheid van de dj’s uit Nederland komt. En dat terwijl bijna de helft van de bezoekers van het festival juist uit het buitenland komt,” vertelt Schmidt.

(De YELLOW. Afbeelding: Defqon.1)
(Afbeelding: Defqon.1)
(Afbeelding: Defqon.1)
(Act of Rage tijdens zijn set in de BLUE. Afbeelding: Defqon.1)
(Ademhalings-goeroe Wim Hof werd op het podium uitgenodigd voor een live ademhalingssessie. Afbeelding: Defqon.1)
(Afbeelding: Defqon.1)
(Afbeelding: Defqon.1)
(Aan lazers geen gebrek. Afbeelding: Defqon.1)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.