Pim Jansen
Pim Jansen Kunst & Fotografie 29 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

AI toont ons hoe Mona Lisa er vandaag had uitgezien

Mona Lisa is met soep bekogeld door klimaatactivisten. Vind daarvan wat je wil, maar AI (kunstmatige intelligentie) denkt alvast een stapje verder. Hier is de dame in kwestie naar het tijdsbeeld van vandaag.

Twee vrouwen voerden afgelopen weekend actie voor ā€œgezond en duurzaam etenā€ door oranje soep naar het schilderij van Leonardo da Vinci te gooien. De zaal met het portret werd direct erna ontruimd en gesloten. Inmiddels is de klassieke Mona Lisa weer te zien, maar waar kijken de miljoenen museumgasten per jaar eigenlijk naar?

La Gioconda, de Italiaanse titel van het schilderij van Leonardo da Vinci, betekent in ā€˜echtgenote vanā€™. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was de geportretteerde vrouw op de Mona Lisa de echtgenote van Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo. Dat was een Florentijnse textielhandelaar.

De Mona Lisa van vandaag volgens AI

Maar hoe zou die dame er vandaag de dag uitzien? Welnu, daar liet grafisch ontwerper Gianpaolo Rosa onlangs kunstmatige intelligentie op los. Hij gaf AI opdracht om de vrouw op het schilderij uit de 16e eeuw af te beelden in de huidige tijdsgeest, gemaakt door een kunstenaar in 2023. En ja, die blikken soep, om maar eens passendere beeldspraak te gebruiken dan een bos hout voor de deur, springen direct in het oog.

Maar eerst de glimlach en de wenkbrauwen. Laatstgenoemde zouden op de Mona Lisa ontbreken, maar in 2007 is uit scans in hoge resolutie afgeleid dat wenkbrauwen en wimpers origineel wel aanwezig waren en mettertijd zijn uitgewist. AI kent dit onderzoek blijkbaar en heeft ze teruggebracht, zij het met de nodige mascara. De mysterieuze glimlach is veranderd in een perfect gevormd stel lippen zonder enige emotie; ook treffend in de huidige tijd.

Nieuwe blikken soep

De grootste wijziging is echter het decolletĆ©, waarmee AI maar weer eens laat zien dat kunstmatige intelligentie door de mens is geschapen. Het decolletĆ© is dieper en de dame in kwestie heeft direct ook maar een digitale borstvergroting gekregen. Naast een ā€˜schilderijā€™ is er ook bewegend beeld.

Als je een kijkje op het Instagram-account van de grafisch ontwerper neemt, dan snap je dat het seksistische aspect niet alleen aan AI is toe te schrijven. Zo maakte hij onlangs nog een Mona Lisa die werkzaam is in het Red Light District. Volgens de ontwerper is het ā€œjuist een boodschap tegen seksualiseringā€. Goed, dan is het nu tijd voor een lekker winters kopje soep. De lekkerste snert van Nederland, om precies te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.