Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 12 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

‘s Werelds beste snert eet je bij deze Nederlandse restaurants

Een van de culinaire wonderen van Nederland is snert. Een heerlijke winterse soep op basis van spliterwten. Maar bij welke restaurants kun je het best aanschuiven voor een bord? Het internationale culinaire magazine Taste Atlas heeft een top 5 opgesteld.

We hebben het inderdaad over erwtensoep. Maar die mag pas snert genoemd worden als de soep een nacht heeft gestaan, waardoor het geheel dikker wordt. De basis is een vleesbouillon van gezouten vlees, waaraan gedroogde spliterwten of andere erwten worden toegevoegd. Daarnaast komen in de traditionele recepten knolselderij, prei, wortel, ui en soms ook aardappel voor.

Vegetarische snert is een optie, maar de connaisseur neemt je dan niet serieus. In erwtensoep hoort vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt. Als hapje erbij volstaat niets anders dan roggebrood met katenspek.

Hier eet je de beste snert ter wereld

De internationale voedingsexperts van culinair magazine Taste Atlas lijken vooral geproefd te hebben in Amsterdam. Maar wij zeggen: op naar Epe. Om precies te zijn: Café Restaurant De Posthoorn. Daar heb je klaarblijkelijk de beste snert van Nederland buiten onze hoofdstad. Neem de top 5 met een korreltje zout, feit is dat je bij deze no-nonsense restaurants lekkere erwtensoep eet.

1. Moeders – Amsterdam

Moeders is een restaurant aan de Rozengracht te Amsterdam en serveert traditionele Hollandse gerechten zoals hutspot, appeltaart en natuurlijk erwtensoep. Of beter gezegd: ‘s werelds beste snert, aldus de experts van Taste Atlas. Kan haast ook niet anders met de spek en worst van slagerij Louman. Het gerecht staat niet het hele jaar op de kaart, dus je moet geluk hebben.

Moeders Amsterdam, beste snert ter wereld, nederlandse restaurants
(Afbeelding: Moeders)

2. De Blauwe Hollander – Amsterdam

Bij restaurant de Blauwe Hollander staat erwtensoep met roggebrood en katenspek standaard op de kaart voor 7,25 euro. Aan deze snert kun je geen buil vallen.

de blauwe hollander amsterdam, beste sner ter wereld in deze nederlandse restaurants
(Afbeelding: De Blauwe Hollander)

3. Hap-Hmm – Amsterdam

Dit is al sinds jaar en dag het favoriete restaurant van de Manners-redactie. Tijdens etentjes na werk zijn hier talloze plannen gesmeed en wij plaatsen dit restaurant dan ook op nummer één wat betreft ‘s werelds lekkerste snert. Wat je hier ook zeker moet proberen is de boterzachte runderlap, die uit elkaar valt als je er een vork in prikt. Maar alle oer-Hollandse gerechten en groentesoorten zijn hier niet te versmaden.

Ook hier staat erwtensoep overigens niet standaard op de kaart, maar in de wintermaanden staat de erwtensoep meestal wel met krijt op het bord bij de tijdelijke gerechten. De sfeer in dit restaurant is oer-Amsterdams, en daar hoort ook af en toe een plukje toeristen bij.

4. The Pantry – Amsterdam

Bij The Pantry in Amsterdam, ook zo’n tentje waar Amsterdammers en toeristen samenkomen voor de Hollandse keuken, eet je lekkere snert. Hier staat erwtensoep met roggebrood en katenspek op het menu als voorgerecht voor 6,75 euro. Ook maakt de soep onderdeel uit van een driegangenmenu met een stamppot naar keuze als hoofdgerecht.

5. Café Restaurant De Posthoorn – Epe

Hè hè, eindelijk uit de grootste poel des verderfs, zullen Amsterdamhaters nu denken. Veel plezier in het bruisende Epe, waar je dus naar Café Restaurant De Posthoorn moet voor ‘s werelds beste snert buiten onze hoofdstad. Hier staat erwtensoep niet standaard op het menu, maar in de wintermaanden zie je het meestal wel op de krijtborden staan. Ach, anders is er altijd nog een heerlijke uiensoep.

Zoals gezegd: neem deze top 5 met een korrel zout. En check ook in welke Nederlandse restaurants je ‘s werelds lekkerste kebab, kibbeling en bitterballen eet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.