Felix Decavel
Felix Decavel Eten & Drinken 7 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds beste bitterballen eet je in deze Nederlandse kroegen

Niemand borrelt beter dan de gemiddelde Nederlander. Maar waar worden de smakelijkste laagjes gelegd? In deze Nederlandse kroegen eet je de beste bitterballen ter wereld.

Voor de beste kapsalon moet je in Rotterdam zijn. Maar wat borrelhapjes betreft, wordt de keel het gladst gesmeerd bij de hoofdstedelijke aartsrivaal. Want in Amsterdamse kroegen frituren de bitterballen blijkbaar het lekkerst. En vreemd genoeg, ook in Philadelphia.

Hier eet je de beste bitterballen ter wereld

Toegegeven, de internationale experts van culinair magazine Taste Atlas lijken niet verder gekomen te zijn dan de grachtengordel, op een kleine omleiding naar de Verenigde Staten na. Volgens gastronomische bronnen binnen Manners eet je de meest weergaloze bitterballen namelijk bij Snackbar Lucy in Gorredijk. Hoe dan ook zijn dit hun deskundige bevindingen.

De Ballenbar

Geen verrassing. De Ballenbar in de Foodhallen op de Kinkerstraat is de bitterballenkoning. Je vindt er zeven variaties, waaronder zelfs een boullabaissebal, uitgevonden door Michelin-sterrenchef Peter Gast.

Café Hoppe

Sinds 1670 de ballenbar bij uitstek op de Spuistraat waar palavarende politici, verdwaalde zuidasjuristen en ouderwetse studentencorpora het gros uitmaken van het cliënteel. Café Hoppe in Amsterdam serveert de op één na beste bitterballen op deze planeet.

Café de Blaffende Vis

Al bijna dertig jaar niet weg te denken uit de Jordaan. Café de Blaffende Vis is een gezellige bruine buurtkroeg met de derde beste bitterballen op aarde.

Café de Tuin

Ook in hartje Jordaan, inclusief coole neon-letters om je te verwelkomen. Café de Tuin vermaakt iedereen, van buurtbewoner tot toerist. En het liefst met een bitterbal of vijf.

VOC Café

Ook wel Café de Schreierstoren genaamd maar dat onthouden toeristen minder snel (zie spelling in de insta-post hieronder). Gehuisd in een oude verdedigingstoren van Amsterdam op de Prins Hendrikkade. Een smakelijk stukje geschiedenis, doorspekt met de vijfde beste bitterballen op de planeet.

Noord EetcafĂ© – Philadelphia, VS

Jawel, ook in de Verenigde Staten zijn ze inmiddels bekend met bitterballen. En wel dankzij het Noord Eetcafé in Philadelphia waar je de gehele Nederlandse keuken voor de kiezen krijgt, van snert tot een pudding van appel en speculaas.

Meer bitterballen

Niet akkoord met de selectie van deze internationale experts/expats? Check de volledige lijst op Taste Atlas, waar je eventueel verder kunt bakkeleien over de beste bitterballen ter wereld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.