Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Anoniem surfen: zo kies je de beste gratis VPN-dienst

Een goede VPN-dienst heeft veel voordelen: je online privacy wordt beter beschermd, je kunt er geoblocking mee omzeilen en toegang krijgen tot iedere streamingsdienst ter wereld. Maar hoe kies je de juiste?

Overweeg je gebruik te maken van een VPN, maar twijfel je of het de moeite waard is? Dan is een gratis VPN-proefabonnement een goed idee. De meeste betaalde VPN-diensten kun je binnen de garantieperiode met een free VPN trial uitproberen – bevalt het niet, dan zeg je binnen deze periode op en krijg je je geld gewoon weer terug.

Gratis proefperiode op VPN-dienst

Een gratis proefabonnement van een betaalde dienst is een beter idee dan een gratis VPN-dienst. Niet alleen zijn de mogelijkheden van de gratis diensten vaak beperkt, soms zijn ze zelfs gevaarlijk. Ze kunnen malware bevatten, waardoor je het risico loopt dat je gegevens worden gestolen of je computer met een virus wordt geïnfecteerd.

Bovendien hangt er aan de meeste gratis VPN’s wel degelijk een prijs. Die staat meestal in de kleine lettertjes: je data worden verkocht aan derden of je datalimiet is heel krap. Vaak proberen deze gratis diensten je te verleiden om te upgraden voor een betere beveiliging, maar dan wordt het juist een dure grap. Een betaalde VPN-dienst met een gratis proefperiode is daarom uiteindelijk veiliger én beter.

Hoe werkt een VPN?

Maar hoe werkt een VPN precies? In de basis zorgt deze dienst ervoor dat je internetverkeer anoniem is. Je maakt verbinding via de server van de VPN-dienst, niet via je eigen server. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijk krachtige server moet zijn, vandaar dat je van een gratis dienst geen premium internettoegang kunt verwachten.

Alle data die je online verstuurt en ontvangt, blijft met een VPN-verbinding anoniem en ontraceerbaar. Handig als je geen digitale voetafdruk wil achterlaten of bijvoorbeeld toegang wil tot het aanbod van streamingsdiensten in andere landen.

Welke (gratis) VPN moet je kiezen?

Vergelijkingssite VPNdiensten raadt NordVPN aan als de beste VPN-dienst met een gratis proefperiode. Deze aanbieder bestaat al 10 jaar en is uitgegroeid tot een zeer complete dienst met een groot serveraanbod en goede verbindingssnelheid. Je mag met 6 devices tegelijkertijd online en er geldt een niet-goed-geld-terug-garantie voor een proefperiode van 30 dagen.

Wil je toch een gratis VPN? Dan komt Atlas VPN als beste uit de test. Deze dienst heeft geen datalimiet, je kunt met een onbeperkt aantal devices online en de VS-bibliotheek van Netflix bekijken gaat heel goed – áls je verbinding krijgt, want de verbindingssnelheid is wel beperkt. De Nederlandse server is snel, waardoor je wel in het buitenland Ziggo Go op je device kunt kijken.

Hide.me VPN, ZenMate, ProtonVPN en Tunnelbear zijn ook goede alternatieven voor een gratis dienst. Hier vind je alle voors- en tegens op een rij.

In samenwerking met vpndiensten.nl

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.