Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 8 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Te veel seksscènes in House of the Dragon, aldus de grote ster

House of the Dragon-ster Matt Smith vindt dat de Game of Thrones-prequel te veel seksscènes bevat. Dat zegt hij in een interview met The Rolling Stone. “Maar het is onze taak de boeken naar waarheid en eerlijkheid weer te geven.”

Game of Thrones, een van de best bekeken series ooit, stond bekend om genadeloze moorden van sleutelpersonages en veel seksscènes. Emilia Clarke, die in het eerste seizoen als Daenerys Targaryen dan wel Khaleesi veel naakt te zien was, zei na het laatste seizoen daarbij zelfs onder druk te zijn gezet.

‘Te veel seksscènes in House of the Dragon’

Matt Smith speelt in de prequelserie House of the Dragon het personage Daemon Targaryen. In het interview wordt gevraagd naar de erotische scènes, waarbij een link wordt gelegd met de overdaad in Game of Thrones. Hij bekent dat zijn personage behoorlijk wat seksscènes moest doen. “Iets te veel.”

seksscènes, House of the Dragon, Game of Thrones
Matt Smith als Daemon Targaryen (Afbeelding: HBO Max)

“Je merkt tijdens de opnames van House of the Dragon wel dat je jezelf afvraagt of er nóg meer seksscènes nodig zijn”, zegt Smith. “De hamvraag is wat je aan het doen bent. Vertegenwoordig je de boeken of verdun je de boeken om de tijd waarin we leven weer te geven? Ik denk eigenlijk dat het onze taak is om de boeken naar waarheid en eerlijkheid weer te geven, zoals ze zijn geschreven.”

‘Geen seksueel geweld als in Game of Thrones’

House of the Dragon is gebaseerd op het boek Fire & Blood van George R. R. Martin. Het verhaal speelt zich 200 jaar voor gebeurtenissen in Game of Thrones af.

Ook in de voorganger waren veel seksscènes te zien, en die gingen soms vrij ver. Meerdere malen was er kritiek op HBO vanwege het schaamteloos in beeld brengen van seksueel geweld in Game of Thrones. Maar executive producer Sara Hess belooft in Vanity Fair dat het in House of the Dragon om geweldloze ontmoetingen gaat.

house of the dragon, te veel seksscènes, game of thrones, matt smith, targaryen
Geen seksueel geweld in beeld, maar wel de impact (Afbeelding: HBO)

“Ik wil graag verduidelijken dat er geen seksueel geweld in House of the Dragon is te zien”, zegt ze. “We schuwen het feit echter niet dat onze vrouwelijke hoofdrolspelers in de eerste helft van de show worden gedwongen en gemanipuleerd om aan de wil van volwassen mannen te voldoen. Dit wordt alleen buiten het scherm behandeld. Wel zie je de impact”, besluit ze.

House of the Dragon gaat op 21 augustus in première op HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.