Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort nummer 1-hit met Game of Thrones-ster in thriller

Game of Thrones-ster Nikolaj Coster-Waldau scoorde de afgelopen dagen vanuit het niets een megahit op Netflix. Dat met een thriller die opvallend wisselvallig beoordeeld wordt. Maak kennis met The Silencing.

Acteurs uit grote series en films hebben soms films op hun CV staan waar je nog nooit van hebt gehoord. Kleinere, goedkopere producties waar ze tussen de bedrijven door in gespeeld hebben.

Game of Thrones-ster in The Silencing

Datzelfde geldt voor The Silencing, een thriller uit 2020 met niemand minder dan Nikolaj Coster-Waldau in de hoofdrol. Oftewel, Jaime Lannister uit Game of Thrones. Destijds kreeg de thriller amper aandacht, waarbij het ook niet hielp dat de recensies die wél uitkwamen nou niet bepaald positief uitpakten.

Nu krijgt The Silencing alsnog alle aandacht, en hoe!? Het Netflix-effect slaat weer toe, want de voorheen vrij onbekende film staat al het hele weekend bovenaan de top 10 van best bekeken films op de streamingdienst.

Het is een bewezen recept: bekend gezicht uit een grote serie of film op de poster, spannend en niet te complex plot, makkelijke beschikbaarheid op Netflix, release vlak voor het weekend. Het resultaat? Alsnog een megahit. Dat de film in kwestie geen hoogvlieger is, maakt dan eigenlijk niet meer uit. Een tussendoortje, zullen we maar zeggen.

Jager jaagt op seriemoordenaar

Nikolaj Coster-Waldau speelt een jager wiens dochter jaren geleden is ontvoerd. Wanneer hij samen met de lokale sheriff oog in oog komt te staan met een seriemoordenaar, ontstaat er een levensgevaarlijk kat-en-muisspel in het bos. Een moordenaar die waarschijnlijk ook meer weet over het lot van zijn dochter.

Het levert een film op die de definitie van ‘prima’ zou kunnen zijn. 93 minuten, niet te lang, niet te kort, degelijk acteerwerk maar geen denderende acteerprestaties, mooie beelden in de Canadese bossen, maar geen indrukwekkende originaliteit.

Opvallende scores

“Je krijgt toch een beetje het gevoel dat je het allemaal al een keer eerder hebt gezien,” concludeert dan ook een reviewer op Rotten Tomatoes. Daar scoort The Silencing een zeer matige 20 procent bij de critici. Het contrast met de publieksscore is enorm; de plotselinge Netflix-hit scoort bij het grote publiek een ijzersterke 90 procent.

Een gat dat typisch is voor een thriller als The Silencing. Een prima maar niet bijzonder tussendoortje dat je als recensent niet echt met hoge cijfers kan belonen, maar waar je als consument die ‘m ‘gratis’ aan kunt zetten op Netflix een prima avondje mee kunt beleven.

Netflix-kijkvoer en nog een kijktip

Laat dat  nou precies zijn wat half Nederland het afgelopen weekend gedaan heeft. Alsnog benieuwd naar de thriller met de Game of Thrones-ster? Voorlopig kun je The Silencing nog gewoon streamen op Netflix. Als je Nikolaj Coster-Waldau het liefst in een sterkere film ziet, dan is de Deense productie A Taste of Hunger uit 2021 een aanrader.

Daarin speelt de beste man een restauranteigenaar die samen met zijn vrouw alles overheeft om een Michelinster te scoren. Aanrader! Of check de opvallende comeback die Game of Thrones onlangs maakte, met een The Office-ster in de hoofdrol.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.