Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe scifi-serie Netflix is één grote Game of Thrones-reünie

Netflix heeft de eerste trailer onthuld voor wat je gerust een Game of Thrones-reünie kunt noemen : 3 Body Problem. Een adaptatie van de beste scifi-boeken van deze eeuw.

Streamingdiensten zijn in de jacht op de volgende grote Original continu op jacht naar grote franchises om te adapteren. Comics, games en zelfs bestaande shows worden gretig opgepikt als bronmateriaal voor een peperdure nieuwe film of serie.

Remembrance of Earth’s Past

Een grote vis in adaptatieland is de Remembrance of Earth’s Past-trilogie van de Chinese schrijver Liu Cixin. Als je een lijstje met de beste sciencefiction-boeken ooit opzoekt, dan is de kans groot dat je tig boeken uit de vorige eeuw aangeraden krijgt, én de boeken van Cixin. Met zijn duizelingwekkende scifi-epos heeft de 60-jarige auteur een instant klassieker neergezet.

Tegelijkertijd wordt de reeks vaak onmogelijk om te adapteren genoemd. Toch gaat Netflix dat proberen, en hoe! 3 Body Problem wordt namelijk het eerste grote nieuwe (niet geschrapte) project van David Benioff en D.B. Weiss. Oftewel; de showrunners achter Game of Thrones. Ja, de mannen die allesbehalve geliefd zijn vanwege de op zijn zachtst gezegd tegenvallende laatste twee seizoenen van die boekadaptatie.

Van Game of Thrones naar Netflix

Nu zijn ze dus overgestapt van HBO naar Netflix. Alsof Game of Thrones met al zijn intrige al niet pittig genoeg was om te adapteren, zijn ze de afgelopen jaren met de boeken van Liu Cixin aan de slag gegaan. Het eerste resultaat daarvan komt op 21 maart uit op de streamingdienst en gaat 3 Body Problem heten. De show is gebaseerd op het eerste boek uit de Remembrance of Earth’s Past-reeks.

Het belooft één van de grootste Netflix-series ooit te gaan worden, op het niveau van de peperdure Apple-adaptatie van de klassieke Foundation-boeken van Asimov. De eerste trailer stelt dan ook niet teleur, met een epische scope die je normaliter enkel van films gewend bent.

Deze bekende gezichten maken de overstap

Bovendien hebben David Benioff en D.B. Weiss een aantal bekende gezichten uit Game of Thrones meegenomen. Naast topacteurs Benedict Wong en Eiza Gonzalez spelen namelijk ook Game of Thrones-veteranen John Bradley, Jonathan Pryce en Liam Cunningham grote rollen in de serie.

3 Body Problem Netflix Game of Thrones
Van links naar rechts: John Bradley, Jonathan Pryce en Liam Cunningham (Afbeeldingen: HBO)

Zij speelden in de HBO-serie respectievelijk Samwell Tarly, High Sparrow en Davos Seaworth. Niet de kleinste rollen in het verhaal.

Het grote voordeel van 3 Body Problem

Of 3 Body Problem net zo sterk gaat beginnen als Game of Thrones is nog een kwestie van afwachten. Het wordt vooral de vraag of de ambitieuze adaptatie genoeg gaat scoren om Netflix de portemonnee te doen laten trekken voor de volgende twee boeken. Benioff en Weiss hebben in ieder geval één voordeel; in tegenstelling tot het werk van George R.R. Martin kunnen ze dit keer een verhaal adapteren dat al af is.

In eerste de trailer worden al direct verschillende mysteries opgediend. Er is een aftelklok die aan bepaalde mensen is verschenen, een reeks vermoorde wetenschappers en een mysterieus virtual reality-spel dat verband houdt met die onthutsende gebeurtenissen. Plus, klein detail, een onbekende kracht die zijn tol eist.

Genoeg intrige voor scifi-fans dus. 3 Body Problem komt op 21 maart naar Netflix. Check in de tussentijd ook ons lijstje met onze favoriete scifi-verhalen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.