Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Game of Thrones is terug in ‘klimaat-parodie’ met The Office-ster

Hoe breng je de klimaatverandering onder de aandacht en geef je de wetenschap een groter podium? Adam McKay heeft Na klimaatfilm Don’t Look Up een nieuwe campagne op poten gezet, met een viral Game of Thrones-parodie als resultaat.

De pandemie liet zien dat we de wetenschap lang niet altijd serieus genoeg nemen. Een zorgwekkende situatie die helaas ook pijnlijk relevant is in de context van klimaatverandering.

#ImWithScience

Maar ja, strooien met nog meer cijfers en onderzoeken heeft niet altijd het beoogde effect. Wetenschap is vaak nou eenmaal niet sexy. Gelukkig komt er nu hulp uit onverwachte hoek.

Adam McKay, de regisseur achter topfilms als The Big Short en Vice, heeft een nieuwe non-profit studio opgericht: Yellow Dot Studios. Uit die koker komt nu een social media-campagne genaamd #ImWithScience. McKay heeft flinke namen weten te regelen voor de bijbehorende korte films, van Sarah Hyland (Modern Family) en komiek Tim Robinson tot… Riann Wilson, uit megahit The Office.

Game of Thrones-parodie over klimaatverandering

Als duizenden onderzoeken het niet voor elkaar krijgen om het grote publiek te overtuigen van de urgentie omtrent klimaatveranderingen, dan maar de hoop vestigen op comedy. Een korte fim genaamd A Tale of Fire and Ice is viral gegaan op sociale media.

De video, een parodie op Game of Thrones, waarschuwt zowel de personages uit die hitserie als de kijkers voor de gevaren van klimaatverandering. Wilson verschijnt als een klimaatwetenschapper uit de toekomst om het hof van Westeros, bestaande uit koningin Cersei (Lena Headey), Jon Snow (Kit Harrington) en Tyrion Lannister (Peter Dinklage) op de hoogte te brengen van de desastreuze impact van “Big Oil”. Een tijdreis die hopelijk ver genoeg terug in de tijd gaat om het tij te keren.

Sta achter de wetenschap

Door beelden uit de echte serie te gebruiken lijkt het net alsof Cersei en co. echt op het betoog van Wilson reageren, met de nodige hilariteit als gevolg. De boodschap is echter bloedserieus, zo benadrukt Wilson in een statement: “Wetenschap is, net als alles tegenwoordig, grotesk gepolitiseerd. De klimaatcatastrofe is de grootste test die onze gekke, kwetsbare soort ooit heeft moeten doorstaan.”

Ook McKay heeft een duidelijke visie voor deze campagne: “Wetenschappers bezitten geen tv-nieuwszenders en kunnen geen televisietoespraken houden wanneer ze maar willen. Maar wat ze ons proberen te vertellen moet worden versterkt en begrepen. Sta niet aan de kant van grote oliebedrijven en hun lobby- en reclamegeld. Sta achter de wetenschap.”

Meer korte films en Game of Thrones

Bam. Dat McKay, Wilson en andere grote namen uit Hollywood hun bereik en bekendheid gebruiken om die boodschap over te brengen, kunnen we alleen maar toejuichen. Benieuwd naar de andere video’s? Je kunt ze hier checken. Of lees het laatste nieuws over de tig spin-offs van Game of Thrones die in de pijplijn zitten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.