Jana Witteman
Jana Witteman Huizenmarkt 31 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit kasteel staat te koop onder de gemiddelde huizenprijs

Droom je van koopwoning? Wil jij ruim wonen en struin jij alle Funda-woningen af? Dan kun je wellicht nu stoppen met zoeken. Voor minder dan de gemiddelde huizenprijs in Nederland koop je dit kasteel. Oké, je zal dan wel moeten verkassen naar België, waar de huizenprijzen een stuk lager liggen.

Benieuwd wat je eigenlijk moet verdienen om een woning met een gemiddelde huizenprijs te bekostigen? Als alleenstaande zonder schulden en studielening heb je een jaarsalaris van ruim 80.000 euro nodig.

Voor tweeverdieners – wederom zonder schulden en studieleningen – moet je rekening houden minimum jaarinkomen van zo’n 43.500 euro per persoon. Net iets minder dan een modaal salaris in 2024. Dat ligt volgens het CPB namelijk op een jaarbedrag van zo’n 40.000 euro.

De gemiddelde koopwoning

De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen in Nederland is volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 422.000 euro. En voor dat bedrag hoef je niet driehoog achter in een flat te wonen.

Zeker niet als je je zoekgebied wat uitbreidt en uitwijkt naar onze Zuiderburen. Daar vind je namelijk niet alleen een rijtjeshuis of appartement met een vraagprijs van minder dan 400.000 euro. Met wat Funda-speurwerk stuit je ook op een kasteel.

Een kasteel voor 375.000 euro

In de Belgische gemeente Baarle vind je een vrijstaand herenhuis – maar zeg gerust kasteel – voor een vraagprijs van 375.000 euro. Het pand is gebouwd in 1915 en heeft een vraagprijs van ‘slechts’ 1.000 euro per vierkante meter. Waar vind je dat nog? Zelfs in de goedkoopste gemeente van Nederland betaal je gemiddeld zo’n 1.995 euro per vierkante meter. De gemiddelde huizenprijs in Vlaanderen is dan ook lager dan in Nederland.

Mocht je eigenaar worden van dit herenhuis in neo-renaissance-stijl (denk aan bakstenen trapgevers, poortjes en gedetailleerde gevels), dan bezit je een perceel van 695 vierkante meter. Ook aan woonoppervlakte geen gebrek; over zo’n 375 vierkante meter woonoppervlak zijn onder andere acht slaapkamers verdeeld.

Dit kasteel staat op Funda te koop onder de gemiddelde huizenprijs.1.2
‘Het Kasteeltje’ Pastoor de Katerstraat 3, Baarle (Afbeelding: Funda / VR Makelaars BV)

Zoek jij op Funda specifiek naar hoge plafonds, betegelde vloeren, marmeren vensterbanken en sierschouwen? Dan zit je hier goed. Al deze karakteristieke elementen zijn bij de prijs inbegrepen.

Dit kasteel staat op Funda te koop onder de gemiddelde huizenprijs.1.1
‘Het Kasteeltje’ Pastoor de Katerstraat 3, Baarle (Afbeelding: Funda / VR Makelaars BV)

Is het voor jou een droom om eigenaar te worden van een boutique hotel? Dan kun je hier je ei kwijt, want het is mogelijk om het kasteel te gebruiken als ‘handelspand’. Zoek jij het graag dichter bij huis en woon je liever binnen de Nederlandse landsgrenzen? Ook hier zijn nog genoeg parels van woningen te vinden. Zo zijn er ook nog villa’s mét zwembad te koop voor minder dan 200.000 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.