Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 26 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het minimale salaris om een huis te kopen voor de gemiddelde prijs

De gemiddelde huizenprijs in Nederland anno 2024 hangt rond de 432 duizend euro. Wat voor salaris heb je nodig om hiervoor een hypotheek af te sluiten en een dergelijk huis ook daadwerkelijk te kunnen kopen?

Weet dat je sinds 2024 in verhouding meer geld kunt lenen voor een duurzaam huis. Hoe hoger het energielabel, des te hoger de maximale hypotheek. Lees je hier alvast in.

Gemiddelde huizenprijs in Nederland anno 2024

De gemiddelde verkoopprijs voor een koophuis in het vierde kwartaal van 2023 was 434 duizend euro. In het eerste kwartaal van 2023 was de gemiddelde huizenprijs voor een Nederlandse koopwoning nog 397.000 euro. Een behoorlijke stijging, dus.

In 2024 is de verwachting dat de gemiddelde huizenprijs voor een koopwoning in Nederland 432 duizend euro bedraagt. Om hiervoor een hypotheek af te sluiten, moet je een aardig salaris verdienen.

Minimale salaris voor hypotheek op gemiddeld huis

Met de onafhankelijke rekentool van Independer berekenen we wat voor salaris je daarvoor nodig hebt. Let wel, dit is slechts een indicatie. Ben je serieus voornemens een huis te kopen, maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Huis kopen als alleenstaande

Als alleenstaande zonder schulden en studielening (dat soort mensen bestaan naar het schijnt) heb je voor een hypotheek op een koophuis met de gemiddelde hypotheek een jaarsalaris van 85 duizend euro per jaar nodig, inclusief vakantietoeslag en een eventuele dertiende maand. Met dat salaris kun je volgens Independer om precies te zijn 438.867 euro lenen bij een rente van 3,6% en een rentevaste periode van 10 jaar. De geschatte maandlasten zijn dan 1.995 euro. Wat dat laatste betreft verschilt kopen niet zoveel met huren, vooral in de grote steden. Wel kun je de hypotheekrente van een koophuis uiteraard aftrekken in je belastingaangifte.

Huis kopen als tweeverdieners

Als tweeverdieners zonder schulden en leningen hebben jullie allebei een salaris van 43.500 euro per jaar nodig om in 2024 een huis met de gemiddelde huizenprijs te kopen in Nederland. Dat betekent dat je beide ongeveer een modaal inkomen verdient. In dit specifieke geval is jullie hypotheek volgens Independer dan 432.582 euro bij een rente van 3,6% en een rentevaste periode van 10 jaar. De geschatte maandlasten zijn dan 1.966 euro.

Nogmaals, deze bedragen zijn indicaties. Het exacte leenbedrag verschilt per persoonlijke situatie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.