Alrik de Jong
Alrik de Jong Sparen 23 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Je minimale spaarbuffer met het nieuwe modaal inkomen in 2024

Je hebt spaargeld nodig als buffer voor onvoorziene kosten. En hoe meer je verdient, des te groter de minimale spaarbuffer. Zoveel moet je volgens het NIBUD sparen met het nieuwe modaal inkomen in 2024.

Het modaal inkomen is een referentie-salaris dat door het Centraal Planbureau (CPB) wordt gebruikt om bijvoorbeeld de maatschappelijke effecten van politieke beslissingen op de meeste Nederlanders te bepalen. Het wordt gezien als het meest typische salaris onder de bevolking.

Je maximale hypotheek met beiden een modaal inkomen in 2024

Voeg dit samen met het vaderlijke advies van NIBUD en je weet hoeveel geld je ongeveer achter de hand moet hebben als Jan Modaal. Let wel, dit is slechts een indicatie en het verschilt natuurlijk per persoonlijke situatie. Een financiële buffer is geld dat je apart zet om onverwachte, grotere en noodzakelijke kosten direct te kunnen betalen als ze zich voordoen. Zo voorkom je leningen. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een alleenstaande 30-jarige met een huurhuis en geen auto. Ook tonen we het verschil met een alleenstaande die wel een auto en koophuis heeft.

Minimale spaarbuffer met modaal inkomen 2024

Volgens een schatting van het CPB is het inkomen van Jan Modaal in 2024 ongveer 3.520 euro bruto per maand. Dat betekent dat je netto ongeveer 2.852 euro krijgt gestort. Uiteraard verschilt dit per bedrijf en sector een beetje, maar op basis van jouw eerstvolgende loonstrookje kun je zelf een berekening maken.

Zoveel contant geld mag je thuis belastingvrij bewaren in 2024

Gaan we uit van een alleenstaande 30-jarige Jan Modaal met een huurhuis zonder auto op de oprit, dan adviseert het NIBUD om een minimale spaarbuffer van 5.900 euro achter de hand te hebben. Dit is onderverdeeld in 4.100 euro voor je inboedel, 1.300 euro voor huis- en tuinonderhoud en 500 euro voor onvoorziene kosten.

Met auto en koophuis

Heb je met hetzelfde inkomen als alleenstaande een koophuis van tussen de 300 duizend en 450 duizend euro en een compacte tweedehands auto op de oprit, dan moet je minimale financiële buffer aan spaargeld volgens het NIBUD ineens 19.050 euro zijn. Onderverdeeld in 5.600 euro voor je inboedel, 8.300 euro voor onderhoud aan huis en tuin, 3.800 euro voor een eventuele vervanging van je auto, 850 euro voor onderhoud van je auto en 500 euro voor onvoorziene kosten.

Hoeveel moet je per maand sparen?

Het is goed om te weten hoeveel spaargeld je minimaal moet hebben als financiële buffer bij een modaal inkomen in 2024, maar nu het sparen nog. Hoeveel moet je maandelijks opzij leggen? Het NIBUD adviseert om minimaal 10 procent van je netto inkomen te sparen. In het geval van Jan Modaal is dat dus 285,20 euro per maand. Het kan ook rigoureuzer met bijvoorbeeld de 40-40-20 methode of de iets vriendelijkere 50-30-20 methode.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.