Alrik de Jong
Alrik de Jong Investeren & Beleggen 23 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

255 miljard euro noodsteun: China in nood maakt rare sprongen

Gaat het even niet lekker op de aandelenmarkt? Dan pompen we er toch gewoon 255 miljard euro in? Yep, dit overweegt Xi Jinping in China te doen om de crisis de kop in te drukken.

De Chinese economie gaat al een tijd gebukt onder een enorme crisis, wat ook al af te lezen was aan de staatsschuld, terwijl de autoritaire overheid er maar geen vat op lijkt te krijgen. Nu wordt er wellicht dus een kwart biljoen tegenaan gesmeten, maar of dat op lange termijn effect sorteert, is een tweede.

255 miljard euro voor stabiele aandelenmarkt

De Chinese autoriteiten overwegen met een groot noodpakket te komen om de aandelenmarkt in het land te stabiliseren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Chinese aandelenbeurzen staan al maanden onder druk doordat eerdere pogingen om het beleggersvertrouwen te herstellen tekortschoten. Volgens de ingewijden zou de Chinese premier Li Qiang hebben opgeroepen om “krachtige” stappen te zetten om de aandelenkoersen te ondersteunen.

De beleidsmakers zouden daarbij van plan zijn ongeveer 2 biljoen yuan (zo’n 255 miljard euro) te mobiliseren, voornamelijk van offshore-rekeningen ofwel buitenlandse bankrekeningen van Chinese staatsbedrijven. Met dat geld wordt een stabilisatiefonds opgericht om binnenlandse aandelen te kopen via de beursverbinding van Hongkong. Ook zouden ze minstens 300 miljard yuan aan lokale fondsen hebben gereserveerd om te investeren in binnenlandse aandelen via de staatsbedrijven China Securities Finance of Central Huijin Investment.

China in aanhoudende crisis

Ook worden andere steunmaatregelen overwogen die mogelijk deze week al bekend worden gemaakt als ze worden goedgekeurd door Beijing. Volgens de ingewijden kunnen de plannen nog wel gewijzigd worden. De Chinese beurstoezichthouder China Securities Regulatory Commission heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar door Bloomberg.

De plannen onderstrepen het verhoogde gevoel van urgentie onder de Chinese autoriteiten om de uitverkoop op de aandelenmarkten een halt toe te roepen. Het kalmeren van de particuliere beleggers in het land, van wie velen ook zijn getroffen door de aanhoudende crisis in de vastgoedsector in het land, wordt gezien als de sleutel tot het behoud van de sociale stabiliteit. Beleggers reageerden enthousiast op de mogelijke steunplannen. De Hang Seng-index in Hongkong klom bijna 3 procent. In 2023 zakte die index 14 procent. Dat was het vierde jaarverlies op rij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.