Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Durf jij het aan? Te gruwelijk geachte horrorfilm komt alsnog uit na vijftig jaar

Na decennia is de beruchte verloren gewaande film The Amusement Park van George A. Romero gevonden. Een legendarisch stukje filmgeschiedenis, dat op 8 juni alsnog in 4K wordt uitgebracht.

The Walking Dead en de tientallen andere grote zombiefilms en series hadden we niet gehad zonder George A. Romero. De legendarische regisseur die vaak de vader van de zombiefilms wordt genoemd.

Vader van de zombiefilm

Zijn Dawn of the Dead, uit 1978, bracht het genre voort. Comics, games, films, series: het begon met die film. Het werk van de regisseur wordt gekenmerkt door inktzwarte humor en compromisloos in beeld gebracht geweld.

In 2017 overleed de filmmaker op 77-jarige leeftijd. Toch komt er op 8 juni nieuw werk van Romero uit. Geen heruitgave of ander werk dat fans allang hebben gezien, maar een film die al vier decennia lang verloren leek te zijn.

The Amusement Park Romero
George A. Romero in 2009 (Afbeelding: Nicolas Nenin / Flickr)

The Amusement Park

Dan hebben we het over The Amusement Park. Een film die George A. Romero in 1973 maakte voor de Lutheran Society. Zij wilden met de film aandacht vestigen op hoe schandelig ouderen destijds in de maatschappij zouden worden behandeld.

Vervolgens maakte Romero een film over een goedgemutste zeventiger die een kaartje voor een pretpark koopt, maar vervolgens in een hel terechtkomt. Hij wordt vernederd, aangevallen en beschuldigd van allerlei misdaden…

Helaas kenden de opdrachtgevers het werk van Romero blijkbaar niet goed genoeg. Want de film die hij afleverde was zo gruwelijk dat ze besloten The Amusement Park nooit uit te brengen. Daarmee ging een belangrijk stuk filmgeschiedenis verloren, want het was het enige werk uit de carrière van de legendarische regisseur dat hij in opdracht heeft gedaan.

Verloren en gevonden

Alle prints van de film werden verloren gewaand in de afgelopen decennia. Lost media, zo concludeerden liefhebbers. Tot er alsnog één werd gevonden, en horror-streamingdienst Shudder de filmrechten bemachtigde.

Het resultaat is dat fans vanaf 8 juni The Amusement Park alsnog kunnen gaan bewonderen, in glorieus 4K.

“Het is misschien wel Romero’s wildste en meest fantasierijke film, een allegorie over de nachtmerrieachtige realiteit van ouder worden, en een intrigerende momentopname van de vroege artistieke capaciteit en stijl van de filmmaker, die invloed heeft gehad op de rest van zijn filmografie,” aldus Shudder.

Waarschuwing en slecht nieuws

De vrouw van Romero waarschuwt fans wel dat het geen zombie-film is: “Veel mensen zeggen: ‘Oh, mijn God, ik kan niet wachten om het te zien.’ Dan zeg ik: ‘Vergis je niet, het is geen zombiefilm.’ En wat ook geweldig is, is dat je zijn voetafdruk ziet. Je ziet hoe hij filmt en het verhaal vertelt. Het is een unieke vondst. Ik ben zo blij dat ik het heb.”

Dan nu het slechte nieuws: Shudder is op dit moment enkel verkrijgbaar in onder andere Amerika of Engeland. Dus naast een VPN gebruiken is onze enige optie helaas afwachten tot The Amusement Park via een andere weg naar Nederland wordt gebracht. Dit is immers een stukje filmgeschiedenis dat we niet willen missen.

Check hieronder in de tussentijd de eerste trailer:

The Amusement Park Romero
💢 (Afbeelding: Shudder)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.