Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 13 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Verdacht: gelekte GTA 6-beelden duiken op in GTA Online

Dataminers hebben in de code van GTA Online ongebruikte items gevonden die verwijzen naar een bedrijf dat enkel te zien was in de gelekte beelden van GTA 6. Maar wat zegt dat eigenlijk?

Grand Theft Auto heeft een aantal feestelijke weken achter de rug. Op 28 november was het bijvoorbeeld exact 25 jaar geleden dat de originele GTA uitkwam op MS-DOS en Windows. 12 december, afgelopen maandag dus, gold dat jubileum voor PlayStation.

Onthulling GTA 6 blijft uit

Fans rekenden op een traktatie. Op Reddit en Twitter speculeerde men al over een onthulling van GTA 6 op één van die data. Een 25-jarig jubileum, zo’n kans laat je toch niet liggen? Blijkbaar wel. Vooralsnog heeft Rockstar Games namelijk niks van zich laten horen.

Toch was er nog een derde datum: die van de jaarlijkse The Game Awards. Die vonden afgelopen vrijdag plaats. Er werden een hoop grote games onthuld, van Star Wars tot Cyberpunk 2077, maar geen nieuwe GTA. Drie keer een teleurstelling dus. Fans hebben dat aan hun eigen gespeculeer te danken, maar wat wil je na meer dan negen jaar wachten op een vervolg voor GTA 5?

Dataminers vinden goud

Dan spring je op elk sprankje hoop. Het hoeft echter niet bij pure speculatie te blijven. Dataminers, die in de code van GTA Online zijn gedoken, hebben namelijk vrij concrete hints naar GTA 6 aangetroffen.

Een Twitteraar genaamd Nikhil is in de code van twee updates voor GTA Online gaan wroeten, de multiplayermodus van GTA 5 waarmee Rockstar Games nog jaarlijks 800 miljoen dollar verdiend. Niet voor niks heeft de ontwikkelaar geen haast met het uitbrengen van GTA 6.

Afijn, terug naar de code van het spel. Dan hebben we het over de LS Tuners-update uit 2011 en de Arena Wars-update van 2018. In de code van die twee updates heeft Nikhil twee voorwerpen gevonden die nooit zijn gebruikt in GTA Online. Een sticker en een kleurstelling voor een auto. Voor de Formule 1-fans: een livery.

Verwijzingen naar GTA 6

Beide voorwerpen zijn dus niet echt in de game gebruikt, maar vallen toch op. De sticker toont de Vice City Mambas, een lokaal sportteam die zowel in GTA San Andreas als in GTA Vice City op posters te zien waren. En laat Vice City nou net de fictieve versie van Miami zijn die uitgebreid te zien was in de bevestigde gelekte beelden van GTA 6.

Oké, dat kun je nog als toeval zien, of een kleine teaser. Onschuldig spul. Het wordt echter interessanter als we naar de tweede vondst kijken. De kleurstelling toont namelijk de Vice City Metro Mule. Een transportbedrijf dat vooralsnog nog nooit is voorgekomen in de GTA-games, maar wel vaak voorbij kwam in de gelekte video’s van GTA 6. Video’s waarvan Rockstar Games heeft bevestigd dat ze de real deal waren.

Samengevat: er zit dus een item in GTA Online, dat nog niet vrijgegeven is voor spelers, waarmee verwezen wordt naar een bedrijf dat enkel in GTA 6 voorkomt. Het voorwerp in kwestie zit dus al sinds 2018 in de game. Is Rockstar Games al zo lang van plan om easter eggs in GTA Online te stoppen? Hints naar de volgende game? Of was dit het geplande begin van een marketingcampagne voor GTA 6 maar gooide de pandemie roet in het eten?

Maar wat betekent dit?

Of wilde Rockstar Metro Mule aanvankelijk in GTA Online gebruiken maar werd het fictieve merk toch geschrapt, om later in GTA 6 verwerkt te worden? Concepten kunnen hergebruikt of opgeschoven worden. De ontwikkeling van GTA Online en GTA 6 gebeurt immers (deels) tegelijkertijd. Twitteraars hebben de theorie dat deze items vrijgegeven gaan worden als pre-order bonussen na de aankondiging van de volgende GTA, maar daar blijft het bij: een theorie.

Je merkt het al: dan komen we weer uit bij een hoop vragen en giswerk. Fans zijn al en masse verder gaan spitten, op zoek naar meer hints. Hebben we al die tijd meer onuitgebrachte teasers over het hoofd gezien? Wellicht. Deze week komt een grote update genaamd Los Santos Drug Wars naar GTA Online, dus als Rockstar verder wil gaan teasen, dan gaan we daar snel achter komen.

Geduld en geweldig nieuws

Hoe dan ook blijft het bij teasers, overeenkomsten met beelden die we nooit op die (gestolen en gelekte) manier hadden mogen zien. We gaan pas echt GTA 6 te zien krijgen wanneer Rockstar Games daar klaar voor is. Het feit dat het lekken van de game niet de timing daarvan heeft beïnvloed is zo’n beetje het enige concrete nieuws dat we de afgelopen maanden hebben gekregen. En ook meteen zo’n beetje het beste nieuws dat fans hadden kunnen wensen. Geduld, mensen, geduld. Of je kunt mods gebruiken om de graphics van GTA 6 nu al naar GTA 5 te brengen.

Nikhil @ Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.