Alrik de Jong
Alrik de Jong Voetbal 13 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit verdient Messi om Saudi-Arabië te promoten als gezellig land

Waar Cristiano Ronaldo een megacontract heeft getekend bij de Saudische voetbalclub Al-Nassr, harkt Lionel Messi oliedollars als ambassadeur van Saudi-Arabië. Met positieve foto’s en video’s moet hij laten zien dat het gezellig is in het land waar mensenrechten er niet toe doen.

Lionel Messi komt steeds dichter bij de voltooiing van zijn saga. Bij een wereldtitel is hij eindelijk écht een voetbalgod. Tegen Kroatië was hij weer beslissend, in de finale kan hij zich onsterfelijk maken. Jammer dat het niet bij voetbal blijft. Het treurige gedrag na de penalty’s tegen Nederland is in het heetst van de strijd ergens wel goed te praten. Ook over zijn vermeende ‘dictatorschap’ tijdens zijn laatste jaren bij FC Barcelona kun je hem het voordeel van de twijfel geven.

Lionel Messi als ambassadeur Saudi-Arabië

Maar er is wat met je aan de hand als je met een geschat vermogen van 620 miljoen euro je ziel verkoopt aan een van de meest dubieuze regimes op aarde. The Athletic berichtte tijdens het WK in Qatar over de deal rond Messi als ambassadeur van Saudi-Arabië.

Het gaat om een betaalde samenwerking met Visit Saudi, om in eerste instantie toerisme naar Saudi-Arabië te stimuleren. Het ambassadeurschap is onderdeel van een goodwillcampagne om uiteindelijk het WK van 2030 naar de oliestaat te halen.

25 miljoen euro per jaar

Volgens bronnen van The Athletic krijgt Lionel Messi voor zijn ambassadeurschap 25 miljoen euro per jaar. Het is niet bekend voor hoeveel jaar de Argentijnse voetballer heeft getekend.

Wat Lionel Messi voor zijn geld moet doen? Welnu, af en toe op vakantie naar Saudi-Arabië en daar wat berichtjes over posten op Instagram. Er horen ongetwijfeld nog meer verplichtingen bij, die de komende tijd wel zichtbaar worden op zijn social media.

Het moet wel gezellig blijven

Als hij het maar laat zijn licht te schijnen op executies, lijfstraffen, oneerlijke rechtszaken, de stelselmatig gediscrimineerde sjiitische minderheid en de rechten van vrouwen. Lees hier meer over de mensenrechten in het land.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.