Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

FTX-oplichter Sam Bankman-Fried opgepakt: zijn schandalen op een rij

Sam Bankman-Fried is gearresteerd in een van zijn luxe residenties op de Bahama’s. De crypto-oplichter en oprichter van FTX was de laatste tijd veel in het nieuws. We zetten zijn schandalen op een rij.

Ooit was de 30-jarige Sam Bankman-Fried een veelbelovende whizzkid. Hij had mooie praatjes, maar lelijke streken. Iedereen ging er met boter en suiker in, zo lees je in dit artikel, nadat hij solana aanprees als de nieuwe belofte. Het werd allemaal geslikt tijdens de crypto-piek van vorig jaar. Inmiddels weten we beter. Scrol helemaal naar beneden voor een compilatie van zijn schandalen.

Crypto-oplichter FTX opgepakt op de Bahama’s

Sam Bankman-Fried, oprichter van de failliete crypto-beurs FTX, is deze week opgepakt op de Bahama’s. Dat hebben de autoriteiten vandaag bekendgemaakt. De arrestatie volgt op de kennisgeving van de Verenigde Staten dat ze strafrechtelijke vervolging hebben ingesteld tegen Bankman-Fried, aldus de overheid van de eilandengroep. Die laat in een verklaring weten bovendien te verwachten dat de Verenigde Staten om zijn uitlevering zullen vragen.

“De Bahama’s en de Verenigde Staten hebben een gedeeld belang bij het ter verantwoording roepen van alle personen die banden hebben met FTX en die mogelijk het vertrouwen van het publiek hebben geschonden en de wet hebben overtreden”, aldus minister-president Philip Davis van de Bahama’s.

Een woordvoerder van de Amerikaanse openbaar aanklager in New York bevestigt aan persbureau Reuters de aanhouding van Sam Bankman-Fried, maar weigert aan te geven welke verdenkingen er tegen hem zijn. Volgens hem zullen die waarschijnlijk dinsdag worden geopenbaard. The New York Times meldt op basis van een anonieme bron dat het zou gaan om fraude en witwassen.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft bekendgemaakt ook met aanklachten te komen tegen Sam Bankman-Fried, vanwege schendingen van effectenwetten. Die worden dinsdag ingediend, aldus de SEC.

Fraude en marktmanipulatie

De Amerikaanse justitie liet eerder weten te onderzoeken of de ondernemer fraude heeft gepleegd. Aanklagers richten zich vooral op het overhevelen van geld naar de Bahama’s rond het moment van een aanvraag voor faillissementsbescherming, zeiden ingewijden eerder tegen persbureau Bloomberg.

FTX ging failliet doordat het bedrijf niet genoeg geld had om de tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen. Dat kwam onder meer doordat klantentegoeden van FTX naar investeringsfonds Alameda, dat ook van Sam Bankman-Fried was, werden overgeheveld. Daar kwam het vast te zitten in investeringen. Mogelijk is daarbij fraude gepleegd.

Ook is sprake van mogelijke marktmanipulatie. Sam Bankman-Fried zou verschillende aan- en verkopen hebben gedaan die leidden tot de neergang van de TerraUSD crypto-munt en de bedrijven die daarbij betrokken waren.

De 30-jarige Sam Bankman-Fried heeft in een reeks interviews geen schuld bekend. Die gesprekken werden vaak via een videoverbinding vanuit de Bahama’s gehouden, waar het hoofdkantoor van zijn bedrijf is gevestigd. Hij stelt dat er te weinig controles waren en dat hij en zijn medebestuurders het overzicht kwijt waren geraakt.

De schandalen van Sam Bankman-Fried

Een compilatie van zijn schandalen, die het topje van de ijsberg vormen.

Het Nederlandse crypto-bedrijf M11 Credit

Ook een Nederlands bedrijf was slachtoffer. Lees hier meer.

Geld verdwenen in vastgoed

Terwijl hij alles en iedereen oplichtte, kocht hij voor een fortuin aan vastgoed. Lees hier meer.

10 miljard weggesluisd

Hij stal via allerlei constructies zeker 10 miljard van klanten, waaronder ook Nederlanders. Lees hier meer.

Beroemdheden opgelicht met FTX

Beroemdheden verloren tientallen tot honderden miljoenen aan het FTX van Sam Bankman-Fried. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.