Felix Decavel
Felix Decavel Crypto 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zorgt FTX-schandaal ook voor problemen bij Nederlands crypto-bedrijf?

De tsunamigolven na de aardverschuiving van het failliete FTX bereiken nu ook onze oevers. Beleggers die via een Nederlandse cryptoleendienst investeerden, verloren eveneens ettelijke miljoenen dollars door het schandaal, weliswaar met enige vertraging. Nochtans had M11 Credit zelf geen rooie cent staan op het Bitcoin-handelsplatform.

De teloorgang van FTX beroert al langer de gemoederen van de crypto-wereld. Oprichter Sam Bankman-Fried ging niet alleen met het geld aan de haal van de beroemdheden die zich lieten inpakken door zijn gladde praatjes.

Zonder ook maar één Bitcoin verhandeld te hebben op FTX, blijkt dat het Nederlandse crypto-bedrijf Maven 11 via een zusteronderneming eveneens blootgesteld is aan de fraude. Hoe kan dat?

Beleggers M11 Credit miljoenen kwijt door crypto-zwendel

Het doel van de Nederlandse beleggingsonderneming Maven 11 is eigenlijk tweevoudig. Op de eerste plaats is het bedrijf specifiek gericht op investeringen in de wereld van blockchain en gedistribueerde grootboektechnologie. Anderzijds faciliteert zusteronderneming M11 Credit ook leningen voor andere Bitcoin-investeringsfirma’s.

Één van de vaste klanten van de gedecentraliseerde bank was onder meer Alameda Research, de geplaagde beleggingsonderneming van Sam Bankman-Fried die aan de oorzaak ligt van het hele FTX-fiasco. Toen de fraude-bal begin november aan het rollen ging, was M11 Credit er als de kippen bij om aan te geven dat Fried niet langer bij het Nederlandse crypto-bedrijf in het krijt stond.

Sterker nog. Uit hun analyse bleek al maanden geleden dat de Bitcoin-boekhouding van de gevallen FTX-magnaat meer dan enkele gaten vertoonde. Maar helaas stond het geld van de lening van twee andere klanten van M11 Credit ook op het failliete handelsplatform. En had één van die twee partijen daar eerlijk over gecommuniceerd, dan waren de individuele crypto-investeerders vandaag de dag misschien geen fortuin kwijt.

FTX: de indirecte oorzaak

De twee andere beleggingsfirma’s die bij M11 Credit kwamen aankloppen voor een lening, kunnen die vanwege hun verloren fondsen op FTX dus niet langer ophoesten. Aangezien de meeste fondsen van het crypto-handelsplatform met de noorderzon verdwenen zijn, zal het Nederlandse Bitcoin-bedrijf waarschijnlijk geen cent meer ontvangen van de schuldenaars.

Over de terugbetaling van Auros hangt voorlopig nog een zweem van twijfel. Het is immers nog niet duidelijk of de beleggers van M11 Credit de lening van ruim 10 miljoen dollar zullen terugkrijgen. Maar de kans lijkt klein. Dat bedrag is echter een peulenschil in vergelijking met de lening die het bedrijf faciliteerde voor Orthogonal Trading.

In totaal kreeg het Amerikaanse bedrijf een lening van meer dan 30 miljoen dollar, nadat het beweerde bijna niet geraakt te zijn door de ineenstorting van FTX. Maar achteraf blijkt er toch gesjoemeld te zijn met de cijfers.

Nederlands bedrijf veroordeelt gang van zaken

“Wij zijn uiterst geschokt en teleurgesteld door de acties van Orthogonal Trading. Het opzettelijk verkeerd weergeven van informatie tijdens de vele contacten die wij de afgelopen weken hebben gehad, heeft ons vermogen om ons uitstaande kredietrisico te beheren ernstig aangetast”, klinkt het in een mededeling van M11 Credit. “Wij veroordelen dit gedrag, dat niet strookt met onze manier van zakendoen, ten zeerste en zullen vanaf nu al onze inspanningen richten op het terugvorderen van fondsen.”

Of de fondsen ook daadwerkelijk teruggevorderd kunnen worden, valt te betwijfelen. In ieder geval is het een serieuze rode streep door de rekening van de beleggers van M11 Credit. Vorig jaar haalde het moederbedrijf via een investeringsronde nog 100 miljoen euro op, maar dat geld is intussen al lang geïnvesteerd en staat volledig los van het verloren fortuin.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.