Felix Decavel
Felix Decavel Crypto 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Crypto-oplichter van FTX kocht voor absurd fortuin aan vastgoed

De rechtszaak over het gevallen crypto-handelsplatform FTX is nog maar net van start gegaan. En de sappige details sijpelen al langs de kraken en voegen van het Bitcoin-bedrijf naar buiten. Sam Bankman-Fried kocht naar verluidt voor meer dan 400 miljoen dollar aan vastgoed, terwijl hij geld van beroemde investeerders wegsluisde.

De grote vraag die op ieders lippen brandt, wordt beetje bij beetje beantwoord. Waar is het geld gebleven? Ruim 1 miljard dollar is namelijk spoorloos van het platform verdwenen. Maar gerechtsdocumenten uit de faillissementsrechtszaak tonen aan dat FTX-oprichter Sam Bankman-Fried in de afgelopen jaren meer dan 400 miljoen dollar uitgaf aan luxe-eigendommen voor vrienden en familie.

FTX-graafschap met 400 miljoen aan vastgoed

Familie, vrienden en het leidinggevend personeel mochten van de voormalige Bitcoin-koning hun intrek nemen in een van de vele luxe-huizen op de Bahama’s waar het bedrijf gevestigd was. Volgens persagentschap Reuters bezat Sam Bankman-Fried in naam van FTX meer dan twintig eigendommen met een totale waarde van ruim 400 miljoen dollar.

De meeste aankopen van FTX waren luxe-eigendommen aan het strand. Daarbij onder meer zeven appartementen in een duur resort die bijna 72 miljoen dollar kostten. Deze paleizen waren bedoeld als “woonplaats voor belangrijk personeel” van het Bitcoin-bedrijf. Overigens stond de naam van de ouders van Sam Bankman-Fried op de eigendomsakte van een reusachtige koloniale villa in een omheinde gemeenschap op het eiland. Ironisch genoeg gebouwd als bescherming tegen piraten in de 18e eeuw.

ftx, sam bankman-fried, crypto, bitcoin
De wijk waar de ouders van Sam Bankman-Fried hun intrek namen (Afbeelding: Sotheby's)

Een advocaat van het Bitcoin-handelsplatform zei ook dat het bedrijf als een “persoonlijk graafschap” door Bankman-Fried geleid werd. De nieuwe CEO van FTX heeft de gevallen crypto-magnaat er intussen zelfs van beschuldigd samen te werken met Bahamaanse toezichthouders om de Amerikaanse faillissementszaak te “ondermijnen” en activa naar het buitenland te verplaatsen. Moderne piraterij, dus.

De teloorgang van Bitcoin-koning Sam Bankman-Fried

De plotse ineenstorting van FTX, een van ‘s werelds grootste beurzen voor crypto-valuta, heeft naar schatting 1 miljoen schuldeisers opgezadeld met een totaal verlies van in de miljarden. Sam Bankman-Fried had een heel leger aan beroemdheden kunnen overtuigen om reclame te maken voor FTX in ruil voor een stuk van de taart. Maar naarmate de zaak vordert, blijkt meer en meer dat Tom Brady en kornuiten hun miljoeneninvestering kwijt zijn.

Bankman-Fried zou in het geheim 10 miljard dollar van FTX hebben verduisterd om zijn investeringsbedrijf Alameda Research overeind te houden. Minstens 1 miljard dollar daarvan is met de noorderzon verdwenen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.