Felix Decavel
Felix Decavel Crypto 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

7 beroemde FTX-investeerders die hun crypto-fortuin kwijt zijn

De vrije val van het crypto-handelsplatform FTX vorige week blijft nazinderen. Nu grote rivaal Binance toch afziet van de overname nadert het faillissement niet alleen met rasse schreden voor het Bitcoin-bedrijf, maar ook beleggers lijken te mogen fluiten naar hun geld. En waarschijnlijk doen sommige namen op het lijstje een paar belletjes rinkelen.

Dat de intussen voormalige CEO en mede-oprichter Sam Bankman-Fried het grootste deel van zijn crypto-fortuin kwijt is, wist je al. Maar was je er ook al van op de hoogte dat er naast Tom Brady nog celebrities zijn die zich hebben laten vangen door de gladde praatjes van de snelste miljardair ooit? Een overzicht.

Beroemde FTX-investeerders

Wie zijn de beroemde investeerders die vanwege het FTX-fiasco met rode pen de Bitcoin-boekhouding mogen aanpassen?

Tom Brady en Gisele Bündchen

Beide leden van het ex-powerkoppel zijn liefhebbers van Bitcoin en andere crypto-valuta en lieten zich door Sam Bankman-Fried verleiden om te investeren in het handelsplatform. Reclamespotjes van de twee deden al snel in alle Amerikaanse huiskamers de ronde om de consument vertrouwen in te boezemen. Met FTX kun je lekker veel geld verdienen. En ook verliezen.

Inmiddels sijpelen steeds meer details uit het lekkend FTX-wrak naar buiten over de investering van Amerika’s voormalige koningspaar. Volgens Forbes zou Tom Brady rond de 45 miljoen dollar kwijt zijn, terwijl het aandeel van Gisele Bündchen ooit 25 miljoen dollar waard was.

Stephen Curry

De beste driepuntschutter aller tijden schiet niet altijd raak. In ruil voor een zak Bitcoin-geld en een klein aandeel, kon Sam Bankman-Fried de legendarische point guard van de Golden State Warriors strikken als ambassadeur voor FTX.

Maar daar zal Stephen Curry bij een volgend aanbod twee keer over moeten nadenken. Naar verluidt zou ook de NBA-ster miljoenen dollars kwijt zijn. En heb je de stem herkend van de persoon die het reclamefilmpje hierboven inspreekt?

Shaquille O’Neal

Shaq Diesel a.k.a Superman a.k.a. Shaquille O’Neal is de tweede legendarische NBA-basketballer die van FTX een melkkoe hoopte te maken. Maar misschien had hij toch beter gewoon in Bitcoin geïnvesteerd.

Maar hoeveel de part-time DJ precies verloren heeft, is niet duidelijk. Wel zou er een aanzienlijk bedrag afgetrokken zijn van zijn vermogen van ruim 400 miljoen dollar.

Naomi Osaka

De geplaagde tennisster werd door Sam Bankman-Fried onder de arm genomen als ambassadeur van FTX. Tijdens toernooien zou Naomi Osaka het logo van het Bitcoin-handelsplatform dragen en content maken dat specifiek op vrouwen gericht is.

Het is niet duidelijk op welke manier de Japans-Amerikaanse sportdiva boter bij de vis zou krijgen. Maar één rode draad doorheen dit verhaal is dat Bankman-Fried zijn bekende Bitcoin-maatjes kon overtuigen door ze een klein stukje van de taart aan te bieden. Als dat het geval is, zal Naomi Osaka alles kwijtgespeeld hebben.

Trevor Lawrence en Shohei Ohtani

Waarschijnlijk zeggen deze twee namen je iets minder. Maar Trevor Lawrence en Shohei Ohtani zijn wel degelijk absolute sterren aan de andere kant van de Atlantische vijver. Lawrence wordt beschouwd als de volgende legendarische quarterback van de NFL. En de Japanner Shohei Ohtani vertoont kunstjes op een honkbalveld die al meer dan honderd jaar niet gezien zijn.

In tegenstelling tot de andere sterren op dit lijstje, kregen beide heren (een deel van) hun verloning in Bitcoin en andere cryptovaluta uitbetaald. Ohtani zou zelfs geen enkele dollarcent hebben ontvangen. De honkbalspeler werd door Sam Bankman-Fried overtuigd om zich volledig in FTX-aandelen te laten betalen. Uiteraard zijn die nu compleet waardeloos.

Organisaties die hun FTX-investering kwijt zijn

Verder zijn er niet alleen mensen die door Sam Bankman-Fried opgelicht zijn. Ook tal van organisaties en bedrijven zien hun FTX-investeringen in rook opgaan.

Miami Heat

Het NBA-team zal met het schaamrood op de wangen en in alle stilte de naam van het stadion halen.

sam bankman-fried, ftx, bitcoin,
(Afbeelding: FTX Arena)

Voorlopig spelen Jimmy Butler en kornuiten van de Miami Heat nog wel in het FTX Arena.

Singapore

Jawel, ook Singapore heeft in het Bitcoin-handelsplatform FTX geïnvesteerd via het bedrijf Temasek.

sam bankman-fried, bitcoin, ftx, singapore
(Afbeelding: Unsplash)

In totaal verliest het Aziatische land bijna een kwart miljard dollar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.