Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Waargebeurde oorlogsfilm over Nederlandse verzet tijdelijk gratis te zien

Liefhebbers van de betere oorlogsfilm, opgelet! De Nederlandse oorlogsfilm De Overval, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is nu zowel in een museum als online gratis te zien.

Series als Monster: The Jeffrey Dahmer Story komen net wat harder binnen omdat je weet dat het waargebeurde verhalen zijn. De seriemoordenaar ging echt op die manier met zijn slachtoffers om. Brr.

Waargebeurd

Niet voor niks is true crime, met de nadruk op ‘true’, een razend populair genre. Ondanks het feit dat ‘waargebeurd’ in Hollywood helaas vaak een rekbaar begrip is.

Hetzelfde geldt voor oorlogsfilms: echte missies zijn boeiender dan verzonnen verzetsavonturen. Al helemaal als er geen Hollywood-sausje overheen is gegoten.

Gelukkig zijn we niet altijd afhankelijk van wat men bij grote filmstudio’s weet te bedenken. Sterker nog, één van de beste waargebeurde oorlogsfilms van de afgelopen honderd jaar komt uit Nederland.

De Overval: waargebeurde oorlogsfilm

Dan hebben we het over De Overval, een zwart-wit film uit 1962. De Nederlandse film vertelt het verhaal van een van de belangrijkste en gevaarlijkste verzetsmissies uit de Tweede Wereldoorlog, en is nog altijd één van de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilms aller tijden. In het buitenland is de film uitgebracht als The Silent Raid.

Het doel destijds? 51 gedetineerde verzetsleden bevrijden uit een gevangenis in Leeuwarden, zonder ook maar een schot te lossen. Dichtbij waren namelijk vele Duitsers gelegerd, die dan meteen in actie zouden komen.

De Overval waargebeurde Nederlandse oorlogsfilm gratis
🌟 De Overval (Afbeelding: Eye)

Gratis vertoning in museum

De Overval is dus een verfilming van die waargebeurde verzetsdaad, die op 8 december 1944 werd uitgevoerd. Om het zestigjarige jubileum van de oorlogsfilm te vieren wordt er donderdagavond 8 december een speciale avond georganiseerd in het Fries Verzetsmuseum.

Daar wordt om 16:30 de oorlogsfilm vertoond, geheel gratis en met een voorwoord van Hessel de Walle. Hij schreef een biografie over Piet Oberman, de Friese leider van de knokploeg die de missie uitvoerde.

En gratis online te streamen!

Gratis een waargebeurde oorlogsfilm checken, wat wil je nog meer? Je kunt hier een ticket scoren. Maar ja, een tripje richting Friesland op een doordeweekse dag is wellicht iets te ambitieus. Gelukkig is er nog tot 8 januari een presentatie over de oorlogsfilm te zien. Of nog makkelijker: via de website van filmmuseum Eye kun je de waargebeurde Nederlandse oorlogsfilm ook gewoon gratis streamen. Waar en wanneer je maar wil. Heerlijk, want voor een zestig jaar oude film voelt De Overval nog verrassend vlot aan.

Waargebeurde oorlogsfilm met Marvel-ster komt naar Nederland

Slieker Film

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.