Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Waargebeurde oorlogsfilm met Marvel-ster komt naar Nederland

Na Top Gun: Maverick en een Chinese Top Gun-kopie hebben liefhebbers van gevechtsvliegtuigen nog een film om naar uit te kijken. Maak kennis met Devotion, een gloednieuwe oorlogsfilm van Sony Pictures die ook naar de Nederlandse bioscopen komt.

De film speelt zich af in 1950, tijdens de Koreaoorlog. Tom Hudner en Jesse Brown hebben elkaar helemaal gevonden tijdens hun zware militaire opleiding. Brown, gespeeld door Jonathan Majors (Loki), moet zichzelf continu bewijzen door zijn huidskleur.

Devotion: waargebeurde oorlogsfilm

Uiteindelijk worden beide militairen geselecteerd voor de luchtmacht. Jesse schrijft geschiedenis door als eerste Afro-Amerikaan voor de Air Force te vliegen, maar de oorlog zal hun sterke vriendschap op de proef stellen.

Jonathan Majors speelt dus de hoofdrol in Devotion. De meeste fans zullen de 33-jarige acteur (gaan) kennen als de grote schurk voor de komende reeks aan Marvel-films. De nieuwe Thanos, zou je zonder overdrijven kunnen stellen. Zijn kameraad, Tom Hudner, wordt gespeeld door Glen Powell, die we nota bene kennen van Top Gun: Maverick.

De oorlogsfilm is gebaseerd op Devotion: An Epic Story of Heroism, Friendship and Sacrifice, een boek van de Amerikaanse historicus en schrijver Adam Makos. Hij vertelt in zijn boek het waargebeurde en onderbelichte verhaal, waar Sony Pictures nu dus gretig gebruik van maakt.

Jong talent met persoonlijke link

De regie is in handen van Justin Dillard, een jong talent met slechts een paar films op zijn CV. Zijn persoonlijke origin story maakt hem echter uiterst geschikt om Devotion te adapteren. Hij is opgevoed als een zogenaamde ‘navy brat’, als zoon van een marinevluchtofficier , tevens de tweede Afro-Amerikaanse piloot die voor de Blue Angels mocht vliegen, een vliegdemonstratieteam van de United States Navy.

Afijn, terug naar Devotion. Sony Pictures heeft een gloednieuwe trailer voor de oorlogsfilm uitgebracht. Met Erik Messerschmidt aan boord als cinematograaf weet je dat een film er goed uit gaat zien, maar alsnog maken de eerste beelden indruk. De beste man won vorig jaar nog een Oscar voor zijn werk voor Mank, een film van David Fincher. Met de filmmaker werkt hij vaker samen. Ook de Netflix-serie Mindhunter staat bijvoorbeeld op zijn CV.

Nederlandse bioscopen en eerste reviews

We worden gelijk de actie in gekatapulteerd, met kogels die in de rondte vliegen en een snelle introductie van de hoofdpersonages. We hoeven gelukkig niet lang meer te wachten voor een uitgebreidere kennismaking: de oorlogsfilm draait namelijk vanaf 1 december in de Nederlandse bioscopen.

Devotion is al in première gegaan tijdens het Filmfestival in Toronto. Na 25 recensies van critici noteert Rotten Tomatoes een zeer degelijke score van 84 procent. “Devotion slaagt omdat het krachtig acteerwerk combineert met verbluffende beelden, en niet alleen op het een of het ander vertrouwt,” concludeert Britany Murphy van Discussing Film.

Al met al lijkt het dus erop dat Sony een dijk van een oorlogsfilm in handen heeft. Gelukkig kunnen we over enkele weken al zelf een oordeel gaan vellen. Check in de tussentijd de top 10 beste oorlogsfilms die je nu op Pathé Thuis kunt streamen.

Devotion oorlogsfilm bioscoop Marvel trailer
🛩 (Afbeelding: Sony Pictures)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.