Noah Korevaar
Noah Korevaar Crypto 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Bedenker Bitcoin wordt ontvoerd in problematische nieuwe film

Maak kennis met Decrypted, een problematische crypto-comedy waarin de bedenker van Bitcoin wordt ontvoerd.

Meer dan veertien jaar geleden, op 31 oktober 2008, werd onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto een bijzonder document de wereld in geslingerd. In het document werd een ‘peer-to-peer electronic cash system’ beschreven, met de toen nog obscure naam Bitcoin.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Op 1 januari 2009 werd het netwerk ook daadwerkelijk gelanceerd. De rest is geschiedenis. Waar de digitale munt aanvankelijk 9 cent waard was, heb je het anno nu over vele duizenden dollars per stuk.

Een hoop is sindsdien veranderd in de cryptowereld. Van het ontstaan van gigantische bedrijven tot het ontstaan en weer alles kwijtraken van vele nieuwe, jonge miljonairs of zelfs miljardairs.

Toch is er één constante: we zijn er nog steeds niet over uit wie Satoshi Nakamoto is. Wie schuilt er achter het pseudoniem? Wie is de bedenker van Bitcoin? Is het een man, een vrouw, of zit er een groep achter? Een interessant vraagstuk, waarover we onlangs dit uitgebreide artikel schreven.

Decrypted: Bitcoin-bedenker ontvoerd

Check dat stuk dus vooral voor een serieus antwoord. Of je hebt er vrede mee dat er geen antwoord is, en je hebt gewoon trek in een lekkere hersenloze film. Dan ben je aan het goede adres bij Decrypted, een film die nu digitaal verkrijgbaar is.

De actiekomedie volgt een chaotisch NSA-team met een bijzondere missie. De synopsis is op zijn zachtst gezegd… bijzonder. Een mismatched NSA-team ontvoert de maker van Bitcoin – Satoshi Nakamoto – en probeert hem te martelen voor de informatie die ze nodig hebben om cryptocurrencies te vernietigen. Ja, cryptocurrencies vernietigen.

De verprutste missie brengt “een homofobe veldagent, een feministische technisch adviseur, een transgender asielzoeker, een crypto-anarchist, een racistische Brexiteer en een inclusieve MI5-agent” samen. De vonken spatten ervan af “wanneer hun respectievelijke vooroordelen botsen. Als ze allemaal bezwijken voor een waarheidsdrug, heeft hun hernieuwde eerlijkheid desastreuze gevolgen.”

Geen Oscars-materiaal

Oké, even bijkomen. Nee, het is geen 1 april, dit is echt een film die je nu kunt gaan kijken. De B-film kwam vorig jaar uit in Engeland, en heeft nu ook een bredere digitale release gekregen in andere landen. Dat feit viert distributeur Trinity Creative middels een gestoorde nieuwe trailer, die je hierboven kunt checken.

Na het kijken daarvan weet je één ding zeker: Decrypted, zoals de film dus heet, is geen Oscars-materiaal. Dit is een klassiek gevalletje verstand op nul zetten en lachen maar. Alleen de synopsis al voorspelt niet veel goeds wat controversiële humor betreft, dus die trigger warning krijg je alvast van ons.

Problematisch

Op IMDb scoort de cryptofilm een verrassende 6.3. Verrassend ja, want dit type films scoort daar vaak niet hoger dan een vijfje. Op Rotten Tomatoes staan helaas geen reviews, maar de weinige reacties die we online konden vinden zijn niet mals. Decrypted wordt vooral bestempeld als ‘problematisch’ en ‘belabberd’. Van transfobische en homofobische humor tot slecht acteerwerk. Helder.

Wil je ondanks al die waarschuwingen alsnog de Bitcoin-film een kans geven? Dan verwijzen we je door naar de officiële website van de film. Trek in wat degelijker kijkvoer? Check dan ons lijstje met de tien beste films aller tijden.

5 Bitcoin-miljardairs die de ‘crypto game’ op tijd uitspeelden

Decrypted Bitcoin film Satoshi Nakamoto
💰 (Afbeelding: Substantial Films)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.