Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Nike lanceert ‘doorgezaagde’ Dunk SB-sneakers die je nog kent uit 2002

Sneakerverzamelaars opgelet: de eBay x Nike SB Dunk is terug. De doorgezaagde sneakers refereren aan het iconische model uit 2002 en vieren het 20-jarige bestaan van deze klassieker. Eerst worden er tien speciale paren geveild, later deze maand gaan ze wereldwijd in de verkoop.

Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het een collab met Google betreft, de zoekgigant die in 2002 nog maar vier jaar oud was. Maar drie jaar voor Google werd eBay al opgericht, de veilingsite met nagenoeg dezelfde primaire kleuren in het logo. Nike ging destijds met deze online marktplaats, toe nog maar zeven jaar oud, in zee.

eBay x Nike SB Dunk

In een tijd waarin sneakercollabs een zeldzaamheid waren en internet nog in de kinderschoenen stond, bundelden eBay en Nike hun krachten voor een paar SB Dunk. Dit model werd online geveild voor een goed doel en leverde destijds 30.000 dollar op.

Sandy Bodecker, een ontwerper die van grote invloed was op het ontstaan van Nike SB, kocht de sneakers. De opbrengst ging naar de bouw van een skatepark in een kansarme buurt van Portland, Oregon. Alle samples werden in stukken gezaagd, om te garanderen dat de waarde van het origineel en de opbrengst ervan daadwerkelijk ten goede zouden komen aan de bouw van het skatepark.

Doorgezaagde sneakers uit 2002 opnieuw uitgebracht

Nu, twintig jaar later, hebben de twee bedrijven hun krachten opnieuw gebundeld voor een eerbetoon in de vorm van hetzelfde paar sneakers. Aanvankelijk worden er tien paren van de eBay x Nike SB Dunk Low ‘Sandy Bodecker’ geveild. 100 procent van de opbrengst gaat naar de Bodecker Foundation, een organisatie die zich inzet voor creatieve jongeren uit mindere buurten. De schoenen worden geleverd in een doos waarop je kunt skaten (lees: grinden en sliden). En je krijgt er een zaag bijgeleverd. Bieden kan hier, al is het laagste bod per doos al minimaal 16.200 dollar.

sneakers, ebay x nike sb dunk low, sandy bodecker, te koop
ebay x nike sb dunk low, sneakers, 2002, 2022

Er is ook goed nieuws voor de consument met wat minder geld. De ooit rigoureus doorgezaagde sneakers gaan in de verkoop. Vanaf 16 december ligt de eBay x Nike SB Dunk wereldwijd in een geselecteerd aantal skateshops en 17 december verschijnen de schoenen in de SNKRS-app. We vertellen je vast dat je hier snel bij moet zijn.

Check ook de nieuwe unisex collab van Billie Eilish en Nike.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.